pop: √a+5/b+3 wyznaczyc dziedzine funkcji prosze o pomoc!
Eta: do Basi! lub Bogdana! luknijcie do "GEOMETRICUS" !
Ev: Kolejne zadanko z trescia: Długość boku kwadratu ABCD jest o 25% większa od długości boku kwadratu PQRS. O ile
Agnieszka: Dany jest Ciąg (an) o wyrazie ogolnym an = (2n2 - 3n +1) / (2n-1) a) Uzasadnij ze wszystkie wyrazy ciagu (an) sa liczbami nauralnymi
:):): witam serdzecznie mam takie małe pytanko czy wykres funkcji logarytm naturalny wyglada tak samo jak logarytmu zwykłego tzn, log2 pytam poniewaz mam w zadaniu przekształcic
Sophie: W trapezie równoramiennym opisanym na okręgu każde ramię ma długość 4 cm, a jedna z podstaw jest o 2 cm dłuższa od drugiej. Oblicz długości podstaw tego trapezu.
Sophie: Jaki kąt wypukły tworzą wskazówki zegara o godzinie 3:40?
hellpp: wyznacz dziedzine naturalna funkcji:(:(
Agnieszka: Suma pierwiastkow trojmianu y=ax2+bx+c jest rowna loga2c * logc2a gdzie a ∈ R+ - {1} c ∈ R+ Uzasadnij że odcięta wierzchołka paraboli bedacej wykresem tego
Kamil0s: Rzucamy dwa razy kostką. Czy zdarzenia: A - suma wyrzuconych oczek jest równa 7,
POMOCY: Jak i ile razy zmieni się pole figury, jeśli każdy jej bok: a) zwiększymy 3 razy
POMOCY: Na planie w skali 1:500 przedstawiono działkę budowlaną: a)oblicz rzeczywiste wymiary pola powierzchni i obwód działki, jeśli jej wymiary na
Kris_garg: Dla jakich m proste y= mx+2m+4, y= x+m-1 przecinają się we wnętrzu trójkąta utworzonego z osi układu i prostej y= 4-x ?
DD: Oblicz pola figur podobnych w skali 3, jeśli wiadomo, że suma tych pól jest równa 90 cm2.
CC: Na planie w skali 1:500 przedstawiono działkę budowlaną: a)oblicz rzeczywiste wymiary pola powierzchni i obwód działki, jeśli jej wymiary na
Asica: Dany jest stożek, którego tworząca ma długość 6cm a wysokość 4cm. Oblicz, jakie maksymalne pole powierzchni bocznej ma walec wpisany w ten stożek
BB: Jak i ile razy zmieni się pole figury, jeśli każdy jej bok: a) zwiększymy 3 razy
Asica: Matma mnie przerasta... nie mam pojęcia co robić: Dana jest funkcja
gregor: W pudełku jest n płyt CD, w tym 7 z grami komputerowymi. Dla jakiej najmniejszej liczby n prawdopodobieństwo przypadkowego wybrania dwóch płyt z grami jest mniejsze od 1/5?
Darek: czy ktos potrafi rozwiazac równanie byłbym wdzięczny -7,-3,+1,+5,+9,+....x=1530
ann: wiesząc że log o podstawie 12 z 27 wynosi a, oblicz log o podstawie 6 z liczby 16.
Alicja: dane jest wyrazenie W= √x2-6x+9(wszytsko dzielone przez pierwsiatek) √1-2x+x2 a) przekształc wyrazenie W do postaci w ktorej nie ma pierwsiastka
Paweł: Nie wiem, czemu autor tej strony nie dodał swojego maila nigdzie, ani namiarów na siebie, ale no trudno. Tak czy siak, spróbuje tutaj podziękować. Ta strona jest po prostu
Pomocy :): czy jezeli np w ciagu arytmetycznym wyjdzie 900=5n+3n2 czy mozna te "n" dodac i wtedy bedzie 900=8n3
nas:(:(: naszkicuj obszar bedacy dziedzina naturalna funkcji:
Zenek: wypisz wszystkie rozwiazania rownania 3cosx=2sin2x, ktore naleza do przedzialu <2π,4π>
taq: Rozwiąz równanie : 4+7+10+...+x=531
taq: Witam . Mam proble mz takim zadaniem , nie mam pomyslu jak je zrobic .
GEOMETRIC27: 27. W okręgu rysujemy średnicę AC i równoległą do niej cięciwę CD. Udowodnij, że różnica miar kątów ACD i CDA jest równa 90o
GEOMETRIC25: bardzo proszę o pomoc, próbowałam sama wiele razy, ale jak chodzi np. o to zadanie, to nawet nie wiem jak się za nie zabrać:(
GEOMETRIC25: 25. Dane są dwa kąty wpisane oparte na tym samym łuku. Wykaż, że dwusieczne tych kątów przetną się w punkcie należącym do okręgu.
helpp: wyznacz dziedzine naturalna funkcji:(:(
GEOMETRIC23: 23. przez punkt S styczności okręgów O1 i O2 prowadzimy dwie proste: prostą k która przecina O1 w punkcie A i O2 w punkcie B, oraz prostą l, która przecina O1 w punkcie
GEOMETRIC22: 22. przez punkt styczności dwóch okręgów poprowadzono sieczną. Udowodnij że wypukłe kąty środkowe oparte na łukach wyznaczonych przez sieczną na okręgach mają równe miary.
Kamen31: Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an) wiedząc, że a2=28 i a5 =3 1/2 Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
Anusiak: PROSZĘ BARDZO O POMOC Zad.3
Ev: No i z kolejnym zadaniem mam problem. Prosiłabym o krótkie wytłumaczenie jak to zadanko rozwiązać:
Kamen31: Pan Antoni wpłacił 5000zł na lokatę 3-miesięczną, której oprocentowanie wynosi 4%. Ile będzie wynosił stan konta pana Antoniego po trzech latach oszczędzania? (Nie uwzględniaj
jek : Proszę o pomoc jak przekształcic taki wzór
Kamen31: Proszę o całe rozwiązanie... Ile wyrazów ciągu an=n2+4n-200 jest mniejszych od 21?
Agnieszka: Przekształcenie P okreslone jest w nastepujacy sposob P((x,y)) = (y +2, x-1) gdzie x,y∈R
Efka: 1. Trapez równoramienny o przekątnej długości 5cm i obwodzie 16cm jest opisany na okręgu. Znajdż promień r okręgu wpisanego w ten trapez i promień R okręgu opisanego na nim. (tu
Gary: witam, mam problem z nierównością: (8x-15-x2)*(x-3)≥0