prawdopodobieństwo - rzut kostkami
Kamil0s: Rzucamy dwa razy kostką. Czy zdarzenia:
A - suma wyrzuconych oczek jest równa 7,
B - za pierwszym razem wypadło 6 oczek,
są niezależne ?
25 sty 19:14
Basia:
wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające A i zdarzenia elementrane sprzyjające B
odpowiedź zobaczysz
25 sty 19:16
Kamil0s: no ja to zadanie obliczyłem, tutaj chciałem sprawdzić wynik
dla A - wychodzi 1/6
dla B - wychodzi tyle samo co A czyli tez 1/6
czyli korzystając ze wzoru wychodzi 1/36

bo zbiór omega wynosi 36

mam rację ?
25 sty 19:22
Basia:
masz rację, ale trzeba jeszcze pokazać, że
P(AnB) = P(A)*P(B)
a tak rzeczywiście jest bo
AnB - oznacza "suma 7 i za pierwszym razem 6" = {(6,1)}
czyli P(AnB) = 1/36 = 1/6*1/6 = P(A)*P(B)
25 sty 19:32
Kamil0s: no tak

dokładnie jest tylko jedno zdarzenie które jest częścią wspólną zdarzeń A i B =
(6,1)
dziękuję za sprawdzenie
25 sty 19:37
Kamil0s: a już dopiszę tutaj

też rzucamy dwa razy kostką ale teraz inne mamy zdarzenia:
A - suma wyrzuconych oczek jest co najmniej równa 11
B - w pierwszym rzucie wypadła parzysta liczba oczek
też potrzebuję sprawdzenia bo tu mam z jedną rzeczą kłopot
25 sty 19:46
Basia:
A = {(5,6) (6,5) (6,6)} tu 3 P(A)= 3/36 = 1/12
B= {(2,n) (4,n) (6,n)} tu 3*6 =18 P(B) = 18/36 = 1/2
AnB = {(6,5) (6,6)} tu 2 P(AnB)=2/36 =1/18
widać, że P(AnB) ≠ P(A)*P(B) bo P(A)*P(B) = 1/24
czyli to nie są zdarzenia niezależne
25 sty 19:58
Kamil0s: zastanawiało mnie zdarzenie A = czy nie będzie {(5,6) (6,5) (6,6) i jeszcze raz (6,6)}
ale jednak nie czyli dobrze zrobiłem

dziękuję za sprawdzenie
25 sty 20:50
Basia:
nie
Ω = {(1,1)...................(1,6)
(2,1) (2,6)
...................................
(6,1) (6,6) }
jakim cudem pary (1,1) .... (6,6) miałyby sie powrarzać?
25 sty 20:53