geometria
GEOMETRIC22: 22. przez punkt styczności dwóch okręgów poprowadzono sieczną. Udowodnij że wypukłe kąty
środkowe oparte na łukach wyznaczonych przez sieczną na okręgach mają równe miary.
Rozważ okręgi zewnętrznie i wewnętrznie styczne.
Bardzo proszę o pokazanie mi jak rozważyć choćby jeden przypadek- gdy okręgi są styczne
zewnętrznie.
Załączam obrazek, aby było łatwiej o oznaczenia (obrazek 22).
http://img246.imageshack.us/my.php?image=2223zr8.jpg
25 sty 16:02
Basia:
1. zewnetrznie styczne
narysuj O1O2
A, B punkty przecięcia siecznej z okregami o1 i o2
katy O1SA i O2SB są równe jako katy wierzchołkowe = α
trójkaty: AO1S i BO2S są równoramienne czyli kąty SAO1=SBO2 =α
stąd: kąt AO1S = BO2S = 180 -2α
2. wewn.styczne - myślę
25 sty 18:18
Basia:
podobnie
tr. SO1A jest równoramienny
tr.SO2B również
kąt ASO1 = kątBSO2 czyli
kąt SAO1 = ASO1 = BSO2 = SBO2
no to i trzecie katy w tych trójkatach są równe czyli
SO1A = SO2B
25 sty 18:21