GE
POMOCY: Na planie w skali 1:500 przedstawiono działkę budowlaną:
a)oblicz rzeczywiste wymiary pola powierzchni i obwód działki, jeśli jej wymiary na
planie są równe 6,3 x 3,6 cm
b) ile m2 w terenie odpowiada 1cm2 na planie
25 sty 18:49
marg: 6,3cm*500=3150cm=31,5m
3,6cm*500=1800cm=18m
a) Pole=31,5*18=567m2
Obw=2*18+2*31,5=99m
b)250000
25 sty 18:56
POMOCY: czemu w b wyszedl taki wynik ?
25 sty 19:00
Basia:
1cm ⇒ 500 cm
1cm2 = 1cm*1cm ⇒ 500*500 cm2 = 250 000 cm2
1m = 100 cm
1m2 = 1002 cm2 = 104 cm2
1cm2 = 1/104 m2
250 000 cm2 = 25m2
25 sty 22:32