Funkcje z parametrem
Kris_garg: Dla jakich m proste
y= mx+2m+4, y= x+m-1 przecinają się we wnętrzu trójkąta
utworzonego z osi układu i prostej
y= 4-x ?
Waruneki:
0<x<4
0<y<4-x
I co dalej?
25 sty 18:47
Eta: Witam!
przede wszystkim rozwiąż ten układ równań z parametrem!
podaj mi x= ..... i y = .......
25 sty 18:54
Basia:
mx+2m+4 = x+m-1
(m-1)x = -m-5
1. m-1=0 m=1
0x = -6 sprzecznośc
2. m-1≠0
x = (-m-5)/(m-1)
y = [(-m-5) / (m-1)] +m -1
no i teraz wstawić to do tych nierówności, które napisałeś
dużo liczenia ale wykonalne
25 sty 18:57
Kris_garg: dzięki za pomoc wyszło mi cos takiego
-1<m<-1/5 jak ktos to zronil nich napisze czy
wyszło mu tak samo ?
25 sty 19:49