pozdrawiam
GEOMETRIC27: 27. W okręgu rysujemy średnicę AC i równoległą do niej cięciwę CD. Udowodnij, że różnica
miar kątów ACD i CDA jest równa 90o
27: http://img88.imageshack.us/img88/8940/252627th0.jpg
w tym zadaniu mój problem polega na tym, co tak naprawę udowodnić...z jakich zależności
korzystać..
25 sty 16:16
Bogdan:
Chyba średnicę AB?, czy tak?
25 sty 16:25
GEOMETRIC: ***Proszę o sprawdzenie czy dowód jest dobry***
tak Basiu, średnicę AB, przepraszam za pomyłkę... poza tym dołączyłam rysunek z
poprawnymi oznaczeniami... no i co najważniejsze uporałam się sama z tym zadaniem. Dziś
po przeczytaniu i analizie rozwiązań z poprzednich zadań. Dziękuję.
_____________________________________________________________________________
zał: AB||CD
teza: |<ACD|-|<CDA|=90o⇔|<ACD|+90O+|<CDA|
dow: ΔABC- prostokątny bo jest to kąt wpisany oparty na średnicy
|<ACD|=|<ACS|+|<SCE|
|ACS|=90O
|<ACD|=90O+|<SCE|
|CE|=|ED| }
|SE|-WSPÓLNY BOK } ⇒ΔSCE[przysyający] ΔSDE⇒|<CDA|=|<SCE|⇒
|<SEC|=|<SED|=90O }
⇒|<ACD|=90O+|<SDE|⇔|<ACD|=90O+|<CDA| C.N.D
26 sty 19:21
GEOMETRIC: przepraszam najmocniej, oczywiście ta odpowiedź o oznaczenia średnicy miała być
skierowana do Bogdana. pozdrawiam
26 sty 19:22