dfs
GEOMETRIC25: 25. Dane są dwa kąty wpisane oparte na tym samym łuku. Wykaż, że dwusieczne tych kątów
przetną się w punkcie należącym do okręgu.
obraz 25: http://img88.imageshack.us/img88/8940/252627th0.jpg
25 sty 16:13
Basia:
no i zostało to jedno; nie mam pojęcia jak je "ugryźć"
25 sty 21:30
Eta:
w/g mnie to bardzo prosto!
jeżeli poprowadzimy dwusieczną jednego kąta wpisanego,
to podzieli ona łuk na którym oparty jest ten kąt na dwa równe łuki.
czyli punkt tej dwusiecznej leży na środku tego łuku!
więc druga dwusieczna na tej samej podstawie też dzieli ten sam łuk na te same
dwie częsci!
czyli w tym samym punkcie! (tak ?)
wniosek: ten punkt jest wspólnym punktem przeciecia obydwu tych dwusiecznych!
i rzeczywiście znajduje się na okręgu!
dokładnie na środku tego łuku!
Ja tak myślę,że to tyle dowodu!
Niech ktoś potwierdzi lub zaprzeczy!
25 sty 23:05
Basia:
właściwie to tak, no tak, chyba tak
25 sty 23:42
Eta: To chyba ? czy tak!
25 sty 23:51
Basia:
No tak !
25 sty 23:53
Eta: OK!
Po co takie proste zad. podają ? co?

dlatego zastanawiałam się czy to dobrze?
25 sty 23:56
ola: może tak?
kątADB= kat ACB=α
kat DAC=kątDBC=γ
kąt AOD=kąt COB=β kąty wierzchołkowe
γ=180-α-β
udowodnię że kąt DEC=δ ma taką samą miarę jak γ czyli jest oparty na łuku DC czyli punkt
E leży na okręgu
δ=360-(180-β)-2(α/2+β)
26 sty 00:03
Eta:
N
WitamOla!
Tez tak można! ale to moje rozumowanie wydaje mi sie najprostsze!
Pozdrawiam!
26 sty 00:05
ola: Tylko tego nie jestem pewna, czy dwusieczna kąta wpisanego,
podzieli łuk na którym oparty jest ten kąt na dwa równe łuki.
Tak to wychodzi, ale jak to udowodnić
26 sty 00:10
Basia:
to chyba wynika z definicji miary kąta i nie podlega dowodzeniu
tak jak nie dowodzimy, że przez dwa różne punkty płaszczyzny przechodzi jedna i tylko
jedna prosta
kąt oparty na kole 360 lub 2π
na półokregu 180 lub π
itd. proporcjonalnie
26 sty 00:16
ola: ok! dziekuję! ten sposób Ety podoba mi się
26 sty 00:26
Eta:
26 sty 00:28
Basia:
od biedy można to nawet udowodnić
łuk poczatkowy AB
katy ADB i AEB
C - środek łuku AB
AC, BC to "połowy" łuku AB czyli kąt ADC = kąt CDB (bo oparte na łukach o takiej samej
długości) czyli CD jest dwusieczną ADB
analogicznie kąt AEC = kąt CEB czyli CE jest dwusieczną AEB
czyli dwusieczne przecinają się w C, a ten należy do okręgu
wydaje mi się jednak, że to już jest przerost formy nad treścią
26 sty 00:33
Eta: 
nie ma zadanek? oj nie ma co robić

...żaaaaal
26 sty 00:35
Eta:
Dobranoc Basiu!
Zdrowiej !

... a ja na brydża
26 sty 00:37
Basia:
idę do łóżka z dobrą książką; dobranoc
26 sty 00:37
Eta:
26 sty 00:38
Bogdan:
Zasieję pewną wątpliwość zadając pytania:
1. Czy dwusieczna kąta w trójkącie przecina przeciwległy temu kątowi bok w trójkącie
w środku?;
oraz
2. czy dwusieczna kąta wpisanego opartego na pewnym łuku przecina ten łuk
w środku?
Myślę, że drugie pytanie wymaga uzasadnienia w przypadku odpowiedzi TAK.
Co o tym sądzicie?
26 sty 00:41
Basia:
ad1. oczywiście nie
ad2. oczywiście tak bo zgodnie z definicją miary kąt, który jest połową danego opiera się
na łuku o połowę mniejszym czyli
kąt ADB
DC jego dwusieczna to
kąt ADC = kąt CDB = 1/2 ADB to łuk AC = łuk CB = 1/2 łuku AB
26 sty 00:48
Eta: Witam! Bogdanie!
Odpowiadam tak jak Basia!
a) NIE
b) TAK na 100%
26 sty 01:08
Bogdan:
Zasiewam dalej, czyli czepiam się.
Ad 2. W przypadku kąta środkowego, którego ramiona zawarte w okręgu są tej samej
długości i równe długości promienia okręgu - TAK,
ale ramiona kąta wpisanego zawarte w okręgu nie zawsze są tej samej długości, a więc
czy łuki, które wyznacza dwusieczna kąta wpisanego i ramiona tego kąta, są równe?
26 sty 01:14
Eta:
A siej! a ja dalej przy swoim!

Ramiona nie muszą być równe( choć mogą)
Ale łuki są
równe właśnie z def.kąta!
26 sty 01:20
Bogdan:
Idę spać, przepraszam za to przekorne zasiewanie i życzę dobrej nocy
26 sty 01:24
Eta: Przekonałam Cię ? czy nie?
Miłych snów!

... i do jutra!
26 sty 01:25
GEOMETRIC: dziękuję za zainteresowanie moimi zadaniami i pomoc. pozdrawiam
26 sty 19:07
Eta:
26 sty 19:09
xxx: Wskazówki:
1. Dwusieczna kąta środkowego opartego na tym samym łuku przecina łuk dokładnie w środku.
2. Kąt środkowy ma miarę 2 razy wiekszą od kąta wpisanego opartego na tym samym łuku.
31 sty 22:59