Kolejne zadanko z treścią
Ev: No i z kolejnym zadaniem mam problem. Prosiłabym o krótkie wytłumaczenie jak to zadanko
rozwiązać:
Świeży mak zawiera 12% wody. Cukiernik kupił we wrześniu 200kg maku i przechowywał go do
grudnia. W grudniu zważył mak i okazało się że waży on 185kg. Ile procent wody
wyparowało z przechowywanego maku?
25 sty 15:41
Basia:
mak zawiera 12% wody czyli było:
12%*200 = 12*200/100 = 24 kg wody
wyparowało 15 kg (200-185)
24 - 100%
15 - x%
x= 15*100/24
i wystarczy to policzyć
25 sty 17:16
Ev: oj no rzeczywiscie proste tak naprawde... dziekuje bardzo
25 sty 17:22