b cv
POMOCY: Jak i ile razy zmieni się pole figury, jeśli każdy jej bok:
a) zwiększymy 3 razy
b)zmniejszymy 2,5 raza
25 sty 19:03
Basia:
jeżeli długość boków zmienia się w skali s to pole zmienia się w skali s2
no to jak to będzie ?
25 sty 19:14
POMOCY: hę? nie mam pojęcia.
25 sty 19:15
Basia:
ile wynosi s w p-cie a ?
25 sty 19:17
POMOCY: nie mam podane
25 sty 19:17
Basia:
masz tylko nie czytasz
25 sty 19:18
POMOCY: no nie wiem.
25 sty 19:19
Basia:
zwiększasz bok 3 razy czyli s=3
pole zwiększy się 32 = 9 razy
(b) identycznie
25 sty 19:19
POMOCY: a s to skala podobieństwa ?
25 sty 19:21
Basia:
tak
jeżeli wszystkie boki figury zwiększasz (zmniejszasz) s razy stosujesz podobieństwo o
skali s
25 sty 19:23
POMOCY: to w b) s = 2.5
P= 6,25 (TYLE RAZY SIę ZMNIEJSZY, TAK ?)
25 sty 19:24
Basia:
oczywiście, już rozumiesz !
25 sty 19:26
POMOCY: tak. bardzo dziękuje. nie wiedzialam ze to takie proste. ja jak to wczesniej probowalam
robic to ustalalam sobie boki i jakos liczylma ale nie wychodzilo.
25 sty 19:27
Basia:
czasem to łatwo policzyć np. jeśli mamy do czynienia z kwadratem
innym razem nie jest łatwo np. jeśli to będzie jakiś piętnastokąt nieforemny
liczenie pola jest praktycznie niewykonalne bo też i nie o liczenie pola chodzi, ale o
skorzystanie z własności podobieństwa
25 sty 19:35
POMOCY: ja jestem w 3 gim i mysle ze nie bedziemy mieli takich zlozonych figur.
25 sty 19:42
Basia:
na pewno nie, chodziło mi o to żebyś "poczuła", że w tego typu zadaniach liczenie pola w
ogóle nie jest potrzebne
25 sty 19:50