Geometria
CC: Na planie w skali 1:500 przedstawiono działkę budowlaną:
a)oblicz rzeczywiste wymiary pola powierzchni i obwód działki, jeśli jej wymiary na
planie są równe 6,3 x 3,6 cm
b) ile m2 w terenie odpowiada 1cm2 na planie
25 sty 18:20
asieczek1987: 1 cm na planie to 500 cm w rzeczywistości
a)
POLE:
1cm
2-250000cm
2
22,68cm
2-x
22,68cm
2=6,3cm*3,6cm→pole działki na planie
x=5670000 cm2=567m2→pole działki w rzeczywistości
OBWÓD:
1cm-500cm
19,8cm-x
19,8cm=2*6,3+2*3,6→obwód działki na planie
x=9900 cm=99 m→obwód działki w rzeczywistości
b) 1cm-500cm
1cm
2-250000cm
2
1cm2-25m2→25m
2 w terenie odpowiada 1 cm
2 na planie
25 sty 20:51