zadania optymalizacyjne
Asica: Dany jest stożek, którego tworząca ma długość 6cm a wysokość 4cm. Oblicz, jakie
maksymalne pole powierzchni bocznej ma walec wpisany w ten stożek
25 sty 18:19
Eta:
Witam!
narysuj ten stożek ! i wpisz w niego walec!
r--- promień stozka
R -- promień walca
h --- wysokość stożka
H --- wysokość walca
z trójkata prostokatnego w przekroju osiowym stożka juz możemy
obliczyć z tw. Pitagorasa r --- stożka!
Podaj mi ile wynosi to r
czekam1 .... i później dalej bedziemy liczyć OK?
25 sty 19:09
Eta: Nie ma Cię?...... więc poczekam na Twoje zaintresowanie tym zad.
25 sty 19:17
Asica: r=2√5 cm
25 sty 19:55
Asica: jestem teraz. wyliczyłam i wyszło mi 4√5
25 sty 19:59
Eta:
Witam1
Pieknie! tak jest!
teraz dalej! zauważ,że w przekroju osiowym utworzyły sie
trójkaty prostokatne podobne!
Duży w przekroju stożka! i mały też w przekroju stozka tylko nad walcem
Widzisz to?
napisz mi jaka jest wysokośc tego małego nad walcem ?
Czekam!
25 sty 20:00
Asica: a tak, 2√5
25 sty 20:00
Eta: Nie!
było dobrze r= 2√5
bo r2 = 20 tak ?
25 sty 20:01
Asica: 4 - x ?
25 sty 20:01
Asica: tak tak... ktoś za mnie napisał... wiem z tw. Pitagorasa
25 sty 20:01
Eta:
Napisz tę zależność h--- małego trójkąta prostokatnego nad walcem!
25 sty 20:02
Asica: h małego stożka=4-Hwalca
25 sty 20:03
Eta:
No nie bardzo!
po co ten x ?
hm= h{st} - Hw = 4 - hw tak?
25 sty 20:03
gregor: ok.
proszę kogoś, kto pisze za mnie żeby przestał się w to bawić!
25 sty 20:05
Eta:
Świetnie!
teraz te trójkaty są podobne!
czyli : już Ci napiszę!
r/R = hst / ( 4 - hw) wstaw dane i wylicz Rw
za pomocą hw
czekam!
25 sty 20:06
Eta:
Napisz teraz wzór na pole boczne walca!
za pomocą Rw i hw
25 sty 20:08
Eta: No co jest? jestes tam?
25 sty 20:10
Asica: R= 2
√5 - h
w/4
25 sty 20:11
Eta:
R= 2√5( 4 - hw) tak miało byc ?
25 sty 20:12
Eta: Ojjj!
Ty masz dobrze!
źle zerknęłam sorry!
tak R= √5 ( 4 - hw)/2 ok!
25 sty 20:13
Asica: nie... dlaczego tak... przecież wychodzi że 4R=2√5(4-hw)
25 sty 20:14
Eta:
Teraz wstwiamy te dane do wzoru na pole walca
P(hw)= π*√5 ( 4 - hw) *hw
P(hw) = 4π√5*hw - π*√5 *hw2
mamy funkcię kwadratową na " hw"
ramiona tej paraboli do dołu bo a przy hw2 jest ujemne!
wiesz ,że xw= hw= - b/2a ( dla paraboli )
oblicz hw
25 sty 20:19
Eta:
Tak tak pomyłkowo wpisałam!
25 sty 20:19
Eta:
hw= 2
czyli P( 2) = π*√5 ( 4 - 2)*2= π*√5 *4 = 4√5 *π [ j2]
to juz jest odp:
max pole wynosi 4√5*π [ j2]
25 sty 20:28
Asica: ok, dziękuję... ja to teraz wszystko przemyślę i jak coś to jeszcze będę pytać...
25 sty 20:29
Eta: Ok!
25 sty 20:31
Asica: noo... zrozumiałam... zrobiłam jeszcze raz samodzielnie i wyszło

dziękuję
25 sty 20:41
Eta: Cieszę się!
Niezbyt wygodnie dla mnie pisać patrząc w klwawiaturę
i jednocześnie liczyć! stąd nieraz te pomyłki !
Powodzenia! Najważniejsze ,że wiesz jak to rozwiązać!
25 sty 20:44