czy da sie przekształci wzów aby obliczyc "D"
jek : Proszę o pomoc jak przekształcic taki wzór
α d
cos-------- - ----
2 D
Dw=D ---------------------------
α
1 - cos------
2
25 sty 13:19
Bogdan:
Czy D jest przed ułamkiem, czyli czy jest tu Dw = D * ułamek?
25 sty 13:44
jek : dokłasnei tak jest Dw= D* ułamek
25 sty 13:49
Bogdan:
Uściślijmy: po lewej stronie jest D*w czy Dw (zobacz po lewej stronie, tam jest
informacja jak pisać dolne indeksy)
25 sty 13:56
jek : po lewej jest Dw
25 sty 14:10
Bogdan:
Przyjmuję, że jest Dw = D * ułamek.
Najpierw założenia: D ≠ 0, cos (α/2) ≠ 1
Pomnóż wyrażenie obustronne przez ( 1 - cos(α/2) ) i licznik ułamka przez D,
otrzymasz równanie z jedną niewiadomą D.
Wykonaj te działania i pokaż wynik, wtedy zrobimy dalej.
25 sty 14:10
Eta:
Witam!
Czy ja mogę Ci pomóc?
przy założeniu,że (1 - cos α/2)≠0
mnożymy obydwie strony tej równości przezten mianownik!
otrzymasz:
Dw*( 1 - cosα/2) = D*( cosα/2 - d/D)
wymnażamy prawą str. przez D
Dw*( 1 -cosα/2)= D*cosα/2 - d
teraz już proste! przenieś d na lewą str. i już zobaczysz co trzeba ?
by obliczyć D
napisz wynik D= ....... czekam !
25 sty 14:18
Bogdan:
Witam Eto i Basiu

Pogodna paskudna, więc tutaj spędzimy niedzielne popołudnie i wieczór.
Zero chochlików życzę.
25 sty 14:37
jek :
D=Dw*(1-cosα/2)/(cosα/2)-d
tak to ma być ?
przepraszam że tak długo
25 sty 14:58
Eta:
No nie!
d -- trzeba przenieść na lewą stronę !
Dw*( 1 - cosα/2) - d= D* (cosα/2) /: ( cosα/2)
Dw*(1 -cosα/2) - d
D= -----------------------------
cos α/2
25 sty 15:03
jek : no tak wielkie dzienki nic nie wiem załmka
25 sty 15:09
Eta:
Jak nic nie wiesz? Nie rozumiesz tego?
Czy już rozumiesz?
25 sty 15:11
jek : nie no juz kminie dzieki
25 sty 17:49