geom na płaszczyźnie i ostosłup
Efka: 1. Trapez równoramienny o przekątnej długości 5cm i obwodzie 16cm jest opisany na okręgu.
Znajdż promień r okręgu wpisanego w ten trapez i promień R okręgu opisanego na nim. (tu
mi wyszedł r=1,5cm tylko nie wiem czy dobrze... nie mam pojęcia jak z R postąpić...)
2. Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o długości krawędzi podstawy a jest równa
(a
3√2)/24. Wykaż że przekrój płaszczyzną, do której należy jedna z krawędzi bocznych
i wysokość ostrosłupa jest trójkątem prostokątnym.
będzie ktoś tak dobry i pomoże?
Miłej niedzieli wszystkim
25 sty 12:10
Bogdan:
Witam.
r = 3/2, a więc dobrze.
Jeśli jesteś, to proszę o sygnał, obliczymy R razem "krok po kroku", dobrze?
25 sty 13:41
Efka: teraz jestem. bardzo byłabym wdzięczna za pomoc. ooo

r wyliczyłam dobrze

ale się
cieszę
25 sty 14:42
Bogdan:
Zadanie 1.
Oznaczmy trapez ABCD. Rzut punktu C na AB oznaczmy E.
Jaką ma długość |CE|, |BC| ?
Podaj te długości
25 sty 14:53
Efka: |CE|=3cm a |BC|=√7 ?
25 sty 14:58
Bogdan:
|CE| dobrze, |BC| źle.
Jeśli |AB| = a, |CD| = b, są to podstawy trapezu równoramiennego,
|BC| = |AD| = c, są to ramiona tego trapezu.
Trapez ABCD jest wpisany w okrąg o promieniu r = 3/2, a więc z warunku na okrąg
wpisany w czworokąt mamy; a + b = 2c, stąd c = (a + b) / 2
Rozpatrzmy trójkąt AEC.
Przekątna |AC| = 5, |CE| = 3.
Wyraź długość AE przy pomocy a oraz b i następnie mając dane |AC| = 5, |CE| = 3
oblicz długość AE
25 sty 15:09
Bogdan:
Dla ułatwienia podam:
|AB| = a, |CD| = b, |EB| = (a - b) / 2 (sama ustal, dlaczego?)
|AE| = |AB| - |EB| = a - (a - b) / 2 = ..............
Podaj wynik |AE|
25 sty 15:37
Efka: aha! ja źle spojrzałam... |BC|= 4 cm, tak?
25 sty 15:39
Efka: |AE|= 4
25 sty 15:40
Bogdan:
Widzimy, że |AE| = (a + b) / 2 = 4 = c
Spójrz teraz na Δ prostokątny EBC, w którym przyprostokątna: |CE| = 2r = 3
oraz przeciw prostokątna c = 4.
Wyznacz w tym trójkącie EBC sinB i podaj wynik
25 sty 16:02
Bogdan:
Jeśli okrąg o promieniu R jest opisany na trapezie ABCD, to jest jednocześnie
opisany na każdym z trójkątów: ABC, ABD, BCD i CDA.
Podaj wzór sinusów dla trójkąta ABC względem kąta B
25 sty 16:09
oskar: 2√6
25 sty 16:09
Bogdan:
Oskar, co to jest 2√6 ? i pozwól mi skończyć zadanie z Efką, nie podawaj gotowych
wyników, bo nie o nie chodzi, a chodzi o to, by Efka zrozumiała przebieg rozwiązania
25 sty 16:12
Bogdan:
Efko, wyznacz w trójkącie EBC sinB i podaj wynik,
następnie weź wzór sinusów dla trójkąta ABC względem kąta B i oblicz R
Jeśli coś nie jest jasne, to zapytaj
25 sty 16:30
Efka: sinb=3/4 a tw. sinusów to 5/sinB, czyli 5*4/3=2R, czyli R jest równe 10/3 ?
25 sty 16:32
Efka: wszystko jasne, tylko musiałam na chwilę odejść od komputera. Dziękuję ślicznie... nie
wiem dlaczego, ale nie wpadłam na twierdzenie sinusów
25 sty 16:38
Efka: dobre rozwiązanie? czy Oskara jest dobre?
25 sty 16:44
Bogdan:
Dobrze, gratuluję. Bierzemy się za drugie zadanie.
Narysuj ostrosłup prawidłowy trójkątny, oznacz jego podstawę A, B, C,
wierzchołek W.
spodek wysokości ostrosłupa S.
Prosta zawierająca punkty B i S przecina krawdź CA w punkcie D.
Mamy zbadać trójkąt DBW, którego podstawą jest DB, wysokością jest WS.
Po narysowaniu daj znać, że rysunek jest gotowy.
Uwagi do sposobu rysowania - wygodnie jest odcinek zawierający punkty D, S, i B
narysować poziomo, punkt A trochę na lewo i poniżej S, ale na prawo i poniżej D,
a punkt C na przedłużeniu AD, przy czym odcinki AD i DC są równe.
Jeśli masz już odcinek poziomy DB, to podziel go delikatnie na 3 części, odcinek DS
ma długość 1/3 długości DB, odcinek SB ma długość 2/3 odcinka DB
25 sty 16:48
Efka: gotowe, zgodnie z zaleceniami
25 sty 16:53
Bogdan:
Ok. No to jedziemy.
Napisz wzór na objętość ostrosłupa pawidłowego trójkątnego o wysokość H
i krawędzi podstawy a.
U nas: |AB| = |BC| = |CA| = a
|WS| = H.
Dalej będziemy w obliczeniach używać oznaczeń: a, H
25 sty 17:07
Zenek: V=1/3 * (√3a2)/4 * H
25 sty 17:14
Efka: no właśnie
V=1/3 * (√3a2)/4 * H
25 sty 17:14
Bogdan:
Czyli V = (1/12) a2 √3 H = (2/24) a2 √3 H
U nas V = (1/24) a3 √2.
Porównaj wzór na V i nasze V.
Weź pod uwagę, że:
|DS| = r = (1/6) a √3 to długość promienia okręgu wpisanego
w trójkąt równoboczny o boku a.
|SB| = R = (1/3) a √3 to długość promienia okręgu opisanego
na trójkącie równoboczny o boku a.
|DB| = r + R = (1/2) a √3 to wysokość trójkąta równobocznego o boku a, który jest
podstawą ostrosłupa.
Widzisz w badanym przekroju DBW dwa "przyklejone" do siebie trójkąty
prostokątne:
DSW o przyprostokątnych r, H i przeciwprostokątnej WD (oznaczmy ją h,
ponieważ jest wysokością ściany bocznej)
i BSW o przyprostokątnych R, H i przeciwprostokątnej WB ( oznaczmy ją b,
ponieważ jest krawędzią boczną ostrosłupa).
Biorąc to wszystko pod uwagę spróbuj na razie samodzielnie wykazać, że
kąt BWD jest prosty.
W razie kłopotów wrócimy do rozmowy.
25 sty 17:34
Efka: hmm... to z porównania wzorów wychodzi, że H=(a√6)/6 ?
szczerze mówiąc, to nadal nie wiem jak się do tego zabrać. Właśnie nie potrafię wykazać,
że jest prostokątny...
25 sty 18:05
Bogdan:
H dobrze wyznaczyłaś.
Czekałem tak długo, bo pozostał ostatni krok do zrobienia i chciałem, abyś sama
go wykonała
Skorzystaj z własności: jeśli trójkąt DBW jest prostokątny, to biorąc nasze oznaczenia
pod uwagę mamy następującą zależność
H2 = R * r
gdzie: H to długość wysokości trójkąta prostokątnego opuszczonej z wierzchołka
kąta prostego,
R to długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie,
r to długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Wstaw do tej zależności wyznaczone H = (1/6)a√6, R = (1/3)a√3, r = (1/6)a√3
i sprawdź, czy lewa strona jest równa prawej stronie
25 sty 19:09
Efka: szczerze mówiąc - nie znałam tej zależności...

dziękuję bardzo za pomoc i
cierpliwość... strony są sobie równe...
25 sty 20:22
Bogdan:
Myślę, że znałaś i spróbuję to wykazać.
Niech będzie dany trójkąt prostokątny ABC, w którym wysokość opuszczona
z wierzchołka kąta prostego wyznacza na przeciwprostokątnej punkt D.
|<BAC| = α, |ABC| = 90* - α, |<ACB| = 90*,
ponadto |AD| = x, |DB| = y, |CD| = h,
Z podobieństwa trójkątów ADC i DBC i ABC: |<DCB| = α
oraz h / x = y / h stąd h2 = x*y
Można również wykorzystać pojęcie średniej geometrycznej: h jest średnią
geometryczną x, y,
względnie pojęcie ciągu geometrycznego: x, h, y lub y, h, x tworzą w podanej
kolejności ciąg geometryczny.
26 sty 13:32
Marcin: a jak to małe r wyliczyć? Bo mi nie wychodzi 3/2
29 sty 12:15