matematykaszkolna.pl
geom na płaszczyźnie i ostosłup Efka: 1. Trapez równoramienny o przekątnej długości 5cm i obwodzie 16cm jest opisany na okręgu. Znajdż promień r okręgu wpisanego w ten trapez i promień R okręgu opisanego na nim. (tu mi wyszedł r=1,5cm tylko nie wiem czy dobrze... nie mam pojęcia jak z R postąpić...) 2. Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o długości krawędzi podstawy a jest równa (a32)/24. Wykaż że przekrój płaszczyzną, do której należy jedna z krawędzi bocznych i wysokość ostrosłupa jest trójkątem prostokątnym. będzie ktoś tak dobry i pomoże? Miłej niedzieli wszystkim emotikonka
25 sty 12:10
Bogdan: Witam. r = 3/2, a więc dobrze. Jeśli jesteś, to proszę o sygnał, obliczymy R razem "krok po kroku", dobrze?
25 sty 13:41
Efka: teraz jestem. bardzo byłabym wdzięczna za pomoc. oooemotikonka r wyliczyłam dobrze emotikonka ale się cieszę emotikonka
25 sty 14:42
Bogdan: Zadanie 1. Oznaczmy trapez ABCD. Rzut punktu C na AB oznaczmy E. Jaką ma długość |CE|, |BC| ? Podaj te długości
25 sty 14:53
Efka: |CE|=3cm a |BC|=7 ?
25 sty 14:58
Bogdan: |CE| dobrze, |BC| źle. Jeśli |AB| = a, |CD| = b, są to podstawy trapezu równoramiennego, |BC| = |AD| = c, są to ramiona tego trapezu. Trapez ABCD jest wpisany w okrąg o promieniu r = 3/2, a więc z warunku na okrąg wpisany w czworokąt mamy; a + b = 2c, stąd c = (a + b) / 2 Rozpatrzmy trójkąt AEC. Przekątna |AC| = 5, |CE| = 3. Wyraź długość AE przy pomocy a oraz b i następnie mając dane |AC| = 5, |CE| = 3 oblicz długość AE
25 sty 15:09
Bogdan: Dla ułatwienia podam: |AB| = a, |CD| = b, |EB| = (a - b) / 2 (sama ustal, dlaczego?) |AE| = |AB| - |EB| = a - (a - b) / 2 = .............. Podaj wynik |AE|
25 sty 15:37
Efka: aha! ja źle spojrzałam... |BC|= 4 cm, tak?
25 sty 15:39
Efka: |AE|= 4
25 sty 15:40
Bogdan: Widzimy, że |AE| = (a + b) / 2 = 4 = c Spójrz teraz na Δ prostokątny EBC, w którym przyprostokątna: |CE| = 2r = 3 oraz przeciw prostokątna c = 4. Wyznacz w tym trójkącie EBC sinB i podaj wynik
25 sty 16:02
Bogdan: Jeśli okrąg o promieniu R jest opisany na trapezie ABCD, to jest jednocześnie opisany na każdym z trójkątów: ABC, ABD, BCD i CDA. Podaj wzór sinusów dla trójkąta ABC względem kąta B
25 sty 16:09
oskar: 26
25 sty 16:09
Bogdan: Oskar, co to jest 26 ? i pozwól mi skończyć zadanie z Efką, nie podawaj gotowych wyników, bo nie o nie chodzi, a chodzi o to, by Efka zrozumiała przebieg rozwiązania
25 sty 16:12
Bogdan: Efko, wyznacz w trójkącie EBC sinB i podaj wynik, następnie weź wzór sinusów dla trójkąta ABC względem kąta B i oblicz R Jeśli coś nie jest jasne, to zapytaj
25 sty 16:30
Efka: sinb=3/4 a tw. sinusów to 5/sinB, czyli 5*4/3=2R, czyli R jest równe 10/3 ?
25 sty 16:32
Efka: wszystko jasne, tylko musiałam na chwilę odejść od komputera. Dziękuję ślicznie... nie wiem dlaczego, ale nie wpadłam na twierdzenie sinusów emotikonka
25 sty 16:38
Efka: dobre rozwiązanie? czy Oskara jest dobre?
25 sty 16:44
Bogdan: Dobrze, gratuluję. Bierzemy się za drugie zadanie. Narysuj ostrosłup prawidłowy trójkątny, oznacz jego podstawę A, B, C, wierzchołek W. spodek wysokości ostrosłupa S. Prosta zawierająca punkty B i S przecina krawdź CA w punkcie D. Mamy zbadać trójkąt DBW, którego podstawą jest DB, wysokością jest WS. Po narysowaniu daj znać, że rysunek jest gotowy. Uwagi do sposobu rysowania - wygodnie jest odcinek zawierający punkty D, S, i B narysować poziomo, punkt A trochę na lewo i poniżej S, ale na prawo i poniżej D, a punkt C na przedłużeniu AD, przy czym odcinki AD i DC są równe. Jeśli masz już odcinek poziomy DB, to podziel go delikatnie na 3 części, odcinek DS ma długość 1/3 długości DB, odcinek SB ma długość 2/3 odcinka DB
25 sty 16:48
Efka: gotowe, zgodnie z zaleceniami emotikonka
25 sty 16:53
Bogdan: Ok. No to jedziemy. Napisz wzór na objętość ostrosłupa pawidłowego trójkątnego o wysokość H i krawędzi podstawy a. U nas: |AB| = |BC| = |CA| = a |WS| = H. Dalej będziemy w obliczeniach używać oznaczeń: a, H
25 sty 17:07
Zenek: V=1/3 * (3a2)/4 * H
25 sty 17:14
Efka: no właśnie V=1/3 * (√3a2)/4 * H
25 sty 17:14
Bogdan: Czyli V = (1/12) a2 3 H = (2/24) a2 3 H U nas V = (1/24) a3 2. Porównaj wzór na V i nasze V. Weź pod uwagę, że: |DS| = r = (1/6) a 3 to długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a. |SB| = R = (1/3) a 3 to długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równoboczny o boku a. |DB| = r + R = (1/2) a 3 to wysokość trójkąta równobocznego o boku a, który jest podstawą ostrosłupa. Widzisz w badanym przekroju DBW dwa "przyklejone" do siebie trójkąty prostokątne: DSW o przyprostokątnych r, H i przeciwprostokątnej WD (oznaczmy ją h, ponieważ jest wysokością ściany bocznej) i BSW o przyprostokątnych R, H i przeciwprostokątnej WB ( oznaczmy ją b, ponieważ jest krawędzią boczną ostrosłupa). Biorąc to wszystko pod uwagę spróbuj na razie samodzielnie wykazać, że kąt BWD jest prosty. W razie kłopotów wrócimy do rozmowy.
25 sty 17:34
Efka: hmm... to z porównania wzorów wychodzi, że H=(a6)/6 ? szczerze mówiąc, to nadal nie wiem jak się do tego zabrać. Właśnie nie potrafię wykazać, że jest prostokątny...
25 sty 18:05
Bogdan: H dobrze wyznaczyłaś. Czekałem tak długo, bo pozostał ostatni krok do zrobienia i chciałem, abyś sama go wykonała Skorzystaj z własności: jeśli trójkąt DBW jest prostokątny, to biorąc nasze oznaczenia pod uwagę mamy następującą zależność H2 = R * r gdzie: H to długość wysokości trójkąta prostokątnego opuszczonej z wierzchołka kąta prostego, R to długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie, r to długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt. Wstaw do tej zależności wyznaczone H = (1/6)a6, R = (1/3)a3, r = (1/6)a3 i sprawdź, czy lewa strona jest równa prawej stronie
25 sty 19:09
Efka: szczerze mówiąc - nie znałam tej zależności... emotikonka dziękuję bardzo za pomoc i cierpliwość... strony są sobie równe...
25 sty 20:22
Bogdan: Myślę, że znałaś i spróbuję to wykazać. Niech będzie dany trójkąt prostokątny ABC, w którym wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego wyznacza na przeciwprostokątnej punkt D. |<BAC| = α, |ABC| = 90* - α, |<ACB| = 90*, ponadto |AD| = x, |DB| = y, |CD| = h, Z podobieństwa trójkątów ADC i DBC i ABC: |<DCB| = α oraz h / x = y / h stąd h2 = x*y Można również wykorzystać pojęcie średniej geometrycznej: h jest średnią geometryczną x, y, względnie pojęcie ciągu geometrycznego: x, h, y lub y, h, x tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.
26 sty 13:32
Marcin: a jak to małe r wyliczyć? Bo mi nie wychodzi 3/2emotikonka
29 sty 12:15