try
GEOMETRIC25: bardzo proszę o pomoc, próbowałam sama wiele razy, ale jak chodzi np. o to zadanie, to
nawet nie wiem jak się za nie zabrać:(
26.Na bokach AB i BC trójkąta ostrokątnego ABC opisano, jako na średnicach, dwa okręgi.
Gdzie leży punkt ich przecięcia? (różny od punktu B)
obraz 26: http://img88.imageshack.us/img88/8940/252627th0.jpg
25 sty 16:14
Basia:
O1O2 łączy srodki boków AB i BC czyli jest równoległy do AC
czworokat BO1PO2 jest deltoidem bo BO1 = PO1 = r1 i BO2=PO2=r2
czyli BP jest prostopadły do O1O2 i do AC
ponadto jeżeli przez S oznaczymy punkt przecięcia przekatnych deltoidu to SB = SP
wynika stąd, że P należy do AC
25 sty 18:49