matematykaszkolna.pl
Agnieszka: Suma pierwiastkow trojmianu y=ax2+bx+c jest rowna loga2c * logc2a gdzie a ∈ R+ - {1} c ∈ R+ Uzasadnij że odcięta wierzchołka paraboli bedacej wykresem tego trojmianu jest rowna 1/8. Nawet niewiem od czego zaczac pomocy.....
25 sty 19:20
Agnieszka: Suma pierwiastkow trojmianu y=ax2+bx+c jest rowna loga2c * logc2a gdzie a ∈ R+ - {1} c ∈ R+ Uzasadnij że odcięta wierzchołka paraboli bedacej wykresem tego trojmianu jest rowna 1/8. Nawet niewiem od czego zaczac pomocy..... loga2 c * logc2 a to nie 2c lub 2a tylko podstawa logarytmu do kwadratuemotikonka
25 sty 19:23
Basia: być może można prościej, ale mi wyszło tylko tak loga2c = x ⇔ (a2)x = c ⇔ a2x = c logc2a = y ⇔ (c2)y = a ⇔ c2y =a z tego co wyżej (c2y)2x =c = c1 c4xy = c1 4xy =1 xy=1/4 loga2c * logc2a = 1/4 x1+x2 = 1/4 -b/a = 1/4 odcięta wierzchołka paraboli to xw = -b/2a = (-b/a) / 2 = 1/8
25 sty 20:16
Eta: Tak, tak! Basiu! Witam! jak ? juz po grypie?
25 sty 20:22
Basia: Oj z tą grypą chyba zwariuję. Huśtawka. Lepiej, gorzej, lepiej, gorzej.....itd. Dzisiaj niestety gorzej.
25 sty 20:25
Eta: Oooo! Niedobrze! A leki jakies bierzesz? czy "domowym" sposobem? Może jednak antybiotyk!(choć nie jestem zwolenniczką antybiotyków) ...ale czasem trzeba! ,, bo za długo to trwa!
25 sty 20:30
Basia: oskrzela czyste; płuca czyste; tak twierdzi mój osobisty lekarz; na razie mu wierzę ale jak mi znów gorączka podskoczy chyba się zbuntuję, chociaż przypuszczam, że to skutki "niedoleżenia"; niestety ktoś musi czasem jakieś zakupy zrobić a oboje chorujemy no i tak to
25 sty 20:38
Agnieszka: dziekuje Basiuemotikonka ale zdrowiej nam szybciutkoemotikonka
25 sty 20:52
Basia: po takiej porcji życzeń na pewno; dziękuję
25 sty 20:54