Agnieszka: Suma pierwiastkow trojmianu y=ax2+bx+c jest rowna loga2c * logc2a gdzie a ∈
R+ - {1} c ∈ R+ Uzasadnij że odcięta wierzchołka paraboli bedacej wykresem tego
trojmianu jest rowna 1/8.
Nawet niewiem od czego zaczac pomocy.....
25 sty 19:20
Agnieszka: Suma pierwiastkow trojmianu y=ax2+bx+c jest rowna loga2c * logc2a gdzie a ∈
R+ - {1} c ∈ R+ Uzasadnij że odcięta wierzchołka paraboli bedacej wykresem tego
trojmianu jest rowna 1/8.
Nawet niewiem od czego zaczac pomocy.....
log
a2 c * log
c2 a to nie 2c lub 2a tylko podstawa logarytmu do kwadratu
25 sty 19:23
Basia:
być może można prościej, ale mi wyszło tylko tak
loga2c = x ⇔ (a2)x = c ⇔ a2x = c
logc2a = y ⇔ (c2)y = a ⇔ c2y =a
z tego co wyżej
(c2y)2x =c = c1
c4xy = c1
4xy =1
xy=1/4
loga2c * logc2a = 1/4
x1+x2 = 1/4
-b/a = 1/4
odcięta wierzchołka paraboli to xw = -b/2a = (-b/a) / 2 = 1/8
25 sty 20:16
Eta: Tak, tak! Basiu!
Witam! jak ? juz po grypie?
25 sty 20:22
Basia:
Oj z tą grypą chyba zwariuję. Huśtawka. Lepiej, gorzej, lepiej, gorzej.....itd. Dzisiaj
niestety gorzej.
25 sty 20:25
Eta: Oooo! Niedobrze!
A leki jakies bierzesz? czy "domowym" sposobem?
Może jednak antybiotyk!(choć nie jestem zwolenniczką antybiotyków)
...ale czasem trzeba! ,, bo za długo to trwa!
25 sty 20:30
Basia:
oskrzela czyste; płuca czyste; tak twierdzi mój osobisty lekarz; na razie mu wierzę ale
jak mi znów gorączka podskoczy chyba się zbuntuję, chociaż przypuszczam, że to skutki
"niedoleżenia"; niestety ktoś musi czasem jakieś zakupy zrobić a oboje chorujemy no i
tak to
25 sty 20:38
Agnieszka: dziekuje Basiu

ale zdrowiej nam szybciutko

25 sty 20:52
Basia:
po takiej porcji życzeń na pewno; dziękuję
25 sty 20:54