Zadanie z trescia
Ev: Kolejne zadanko z trescia:
Długość boku kwadratu ABCD jest o 25% większa od długości boku kwadratu PQRS. O ile
procent pole kwadratu PQRS jest mniejsze od pola kwadratu ABCD?
Prosiłabym o wytłumaczenie, z góry dziekuje
25 sty 22:38
Basia:
a - bok PQRS
a+25%a = a+a/4 = 5a/4 - bok ABCD
P1= a2 pole PQRS
p2 = (5a/4)2 = 25a2/16 pole ABCD
pole ABCD to 100% bo do niego mamy przyrównać
25a2/16 100%
a2 x%
x = a2*100 / (25a2/16) = 16*100/25 = 16*4 =64
pole PQRS to 64% pola ABCD czyli jest o 36% mniejsze
25 sty 22:43
Ev: dziękuje Ci Basiu bardzo
25 sty 23:30