ciągi
Kamen31: Proszę o całe rozwiązanie...
Ile wyrazów ciągu an=n2+4n-200 jest mniejszych od 21?
25 sty 12:34
Mickej: n
2+4n-200<21 takie to trudne

?
25 sty 12:36
Kamen31: prosiłem o całe rozwiązanie...
25 sty 13:11
Mickej: n2+4n-221<0
Δ=16+884=900
x1=-17
x+2=13
wiec 11 wyrazów
25 sty 13:34
Eta:
Mickej! Witam!
nie x
1 tylko n
1 
tak?
25 sty 14:24
Eta:
Poprawimy! pamiętaj ,że n€ N
więc;
Δ= 900 √Δ=30 tak jaku Mickeja!
n1 =( -4 +30)/2= 26/2= 13
n2 = (-4 -30)/2 = - 17 ---- odrzucamy bo nie jest liczbą naturalną
skoro masz nierówność więc n€ (0, 13)
ile jest liczb naturalnych w tym przedziale ?
chyba już widzisz ? ....że 12- cie
bo zero i 13 nie należy do tego przedziału!
odp: takich wyrazów jest 12- cie!
sprawdźmy!
dla n= 12 an= (12)2 + 4*12 - 200 = 144 +48 - 200 =
= 192 - 200 = - 8 a - 8 < 21 tak?
dla n= 13
132 +13*4 - 200 = 169 + 52 - 200 = 221 - 200 = 21
czyli nie moze być n= 13 bo miał an być mniejszy od 21
czyli odp ; wyrazów jest 12 - cie jest poprawna !
25 sty 14:43