wyznacz dziedzine naturalna funkcji:(:(
hellpp: wyznacz dziedzine naturalna funkcji:(:(
prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania nie wiem jak je zrobic bardzo prosze:
1)f(x)=√log3 |9-x2|
2)f(x)= √2-x2 * ln(5x-x3)
3)f(x)= 1
-----------
log2(x-3)-1
bardzo prosze o pomoc w tych zadanach
25 sty 18:06
Basia:
1.
wyrażenie podpierwiastkowe musi być nieujemne
log3|9-x2| ≥0
|9-x2| ≥ 1 bo log31=0
czyli
9-x2 ≤ -1 lub 9-x2 ≥ 1
10-x2≤0 lub 8-x2 ≥0
x∈(-∞; -√10>U<√10; +∞) lub
x∈<-√8; √8>
ostatecznie D = (-∞;-√10> U <-√8;√8> U <√10; +∞)
25 sty 19:44
Basia:
2.
2-x2 ≥ 0 i 5x-x3 > 0
trzeba rozwiązać te nierówności
dziedziną będzie część wspólna zbiorów rozwiązań
25 sty 19:46
Basia:
3.
log2(x-3)-1≠ 0 i x-3>0
log2(x-3) ≠ 1 = log22 i x>3
x-3≠2 i x>3
x≠5 i x>3
D = (3;5)U(5;+∞)
25 sty 19:48
hellpp: Dziekuje

25 sty 20:16
56: √|x|−2/x−|x+1|+1
15 paź 21:45