Ciąg
Darek: czy ktos potrafi rozwiazac równanie byłbym wdzięczny
-7,-3,+1,+5,+9,+....x=1530
Pozdrawiam
25 sty 17:51
Eta: Witam!
Po co ten lament?

widać ,że to suma ciągu arytmetycznego!
Podaj mi a
1 i r i a
n i S
n czkam!
Dalej bedziemy rozwiazywać wspólnie ! zgoda?
25 sty 17:55
Darek: Super

Dzięki Tobie zrozumialem wczoraj funkcje

a
1=-7 r=4 a
N? s
n1530
25 sty 17:58
Eta: Witam! I bardzo się cieszę !

świetnie tak! to taki ciąg
napisz wzór na a
n i S
n czekam!
25 sty 18:01
Darek: aN=a1+(n-1)*r
Sn=2a1+(n-1)*r/2 i jeszcze wszystko razy n
25 sty 18:03
Eta: Dawaj! te wzory!

to bardzo proste zadanko
25 sty 18:03
Eta: Pięknie!
widziszże ostatni wyraz czyli an = x
policz an za pomocą a1 = -7 i r= 4 ( n zostawiamy w spokoju!
Dawaj !
25 sty 18:04
Eta: Co tak długo liczysz?
an = 4n - 11 tak masz?
25 sty 18:07
Darek: x=-7+4n-4
x=-11+4n?
i co dalej?
25 sty 18:08
Eta:
bo an= -7 +(n-1) *4 = -7 +4n - 4= 4n - 11 tak?
25 sty 18:08
Eta: Superowo!
czyli to jest x = 4n - 11
teraz S
n = (a
1 +x)*n
------------
2 wsaw za x i za a
1 i za S
n
napisz co otrzynasz? tylko w miare szybko!
25 sty 18:11
Eta:
Oczywiście otrzymasz równanie z niewiadomą "n"
bo właśnie to "n" mamy obliczyć na poczatek!
25 sty 18:12
Eta: DawaJ

!
25 sty 18:13
Darek: ok przepraszam ale cos z serwerem mi sie dzieje

n=3060? tzn wyszło mi 1530=n/2?
25 sty 18:15
Eta: Darek! Jesteś tam?
25 sty 18:15
Darek: aa Ty jestes? ?
25 sty 18:20
Eta: Nie!
całe
Sn = 1530 to 2S
n = 3060
czyli
tak: 3060= ( -7 + 4n - 11) *n
czyli ( 4n - 18)*n= 3060
czyli 4n
2 - 18n - 3060 =0 / :2
2n
2 - 9n - 1530=0 oblicz delte i n
1 i n
2
wyjdzie b. ładna ta delta ( choć duża liczba )
podaj te rozwiazania!
czekam !
25 sty 18:21
Darek: no wiec delta równa sie 111
n1=30
a n2=25,5
25 sty 18:26
Eta: No !
n
1= 30 dobrze!
ale n
2 --- chyba ujemne! sprawdź jak to policzyłeś ?
juz prawie koniec zad. będzie
25 sty 18:27
Darek: tak takn
2=-25,5

wiec n to 30? i koniec zadania?
25 sty 18:28
Eta:
Nie! chwila moment!
25 sty 18:30
Eta:
Więc pamietamy ,że n€ N
więc tylko n= 30 przyjmujemy ! tak?
napisz jak jest zapisany x= .......... czekam!
25 sty 18:31
Darek: tzn co? bo nie bardzo wiem x=a1+(30-1)4?
25 sty 18:33
Eta: tak! też może być! lub tak x= 4n - 11
podstawiając za n= 30
masz już odp na x= 120 - 11= 109 i tyle
25 sty 18:35
Darek: Dziękiiii


nie wiem co bym bez Ciebie zrobił
25 sty 18:37
Eta: OK!
Cieszę sie bardzo!
Czy rozumiesz to zadanie?
25 sty 18:38
Darek: tak

coraz bardziej lubie matematyke
25 sty 18:44
Eta: Oooo

to dla mnie największe podziękowanie!
Powodzenia! zawsze Ci pomogę , jak tego bedziesz potrzebować !
pisz !
25 sty 18:47