trygonometria
Zenek: wypisz wszystkie rozwiazania rownania 3cosx=2sin2x, ktore naleza do przedzialu <2π,4π>
25 sty 17:04
Basia:
sin2x = 1-cos2x
3cosx = 2(1-cos2x)
2cos2x + 3cosx -2 =0
t=cosx
2t2 +3t -2 =0
Δ= 9 -4*2*(-2) = 9+16 =25
√Δ =5
t1= (-3-5)/4 = -2 odpada bo cosx≠-2
t2 = (-3+5)/4 =1/2
cosx=1/2
x0 = π/3
x = π/3 + 2kπ
kolejno: k=0 x=π/3 odpada
k =1 x = π/3 + 2π
--------------------------
k=2 x = π/3 + 4π odpada
czyli jedynym rozwiązaniem z podanego przedziału jest
x= π/3 + 2π = 7π/3
25 sty 17:23
Zenek: dzienx
25 sty 18:07