Zadanie
Anusiak: PROSZĘ BARDZO O POMOC




Zad.3
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=x
3+3x
2-4x . Wyznacz:
a)miejsca zerowe tej funkcji,
b)argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od 12.
Zad.4
Dane są funkcje f i g określone wzorami: f(x)= 2x
2+5x-3 , g(x)= -x
3+9x+5
a)Przedstaw wzór funkcji f w postaci iloczynowej,
b)wyznacz współrzędne punktów wspólnych wykresów funkcji f i g,
c)podaj zbiór rozwiązań nierówności f(x)<g(x)
25 sty 15:55
Eta:
Witam!
wyłacz x przed nawias!
x( x2 +3x -4) =0 to x=0 a w nawiasie policz deltę
i następne x1 i x2 jak są ?
Podaj x1 i x2 czekam!
25 sty 15:59
Eta:
w b) x3 +3x2 - 4x >12 <=> x3 + 3x2 - 4x - 12>0
x2( x+3) - 4(x+3) >0 <=> (x+3)( x2 -4) >0
(x+3)(x-2)(x+2)>0 x1= - 3 x2 = 2 x3= - 2
--------------- ---------------->
I + + I I + +
--------------(-3)-----------(-2)-------------2---------->x
- - - I I - - - I
----------------- -----------------
wybieramy wartości dodatnie czyli x€ ( -3, -2) U ( 2,∞)
25 sty 16:08