Agnieszka: Przekształcenie P okreslone jest w nastepujacy sposob P((x,y)) = (y +2, x-1) gdzie x,y∈R
a) Wykaż że przekształcenie P jest izometrią.
b) W prostokątnym układzie wspolrzednych narysuj trojkat o wierzcholkach A(-1.2) B(2,
-4)
C=(1,5) a nastepnie znajdz jego wyraz w przeksztalceniu P.
c) wyznacz rownanie prostej zawierajcej wysokosc trojkata ABC poprowadzona na bok AB.
d) Oblicz pole trojkata A"B"C" ktory jest obrazem trojkata ABC w jednokladnosci o srodku
w punkcie (0,0) i skali k=-5.
Bogdan pokierujesz moją weną

25 sty 12:23
Bogdan:
Dzień dobry.
Zapraszam do współpracy.
Napisz, jakie przekształcenie płaszczyzny nazywamy izometrią.
25 sty 13:47
Agnieszka: izometria- figura nie zmienia odleglosci miedzy punktami, rozmiaru i ksztaltow...
izometria jest obrot, przesuniecie, symetria osiowa...
25 sty 14:05
Bogdan:
Dobrze.
Wybieramy w figurze F dwa dowolne punkty A = (x1, y1), B = (x2, y2).
Obrazem F w przekształceniu P jest F'.
Wyznacz współrzędne obrazów punktów A i B w przeksztaceniu P,
otrzymasz A'( ...., ..... ), B( ...., .....) pamiętając, że x' = y + 2 oraz y' = x - 1
25 sty 14:16
Bogdan:
Podam A', a Ty wyznacz B'
A' = (y1 + 2, x1 - 1)
25 sty 14:22
Agnieszka: jak dowolny to A= (0,2) B=(1,1) to A' =(4,-1) B'=(3,0) to o to chodzilo
25 sty 14:42
Bogdan:
Nie,
jak dowolny, to nie używamy liczb, bo wtedy badany przypadek już nie jest dowolny.
Używasz wyłącznie oznaczeń literowych.
Napisalem Ci już, jak wygląda A', jeśli A = (x1, y1),
przez analogię napisz B' ( .... , .... ), jeśli B = (x2, y2).
25 sty 14:49
Agnieszka: B'=(y2 +2, x2 - 1 )
25 sty 15:01
Bogdan:
Dobrze.
Wyznacz długość AB używając wyrażeń literowych
i w ten sam sposób wyznacz długość A'B'.
Jeśli obie długości są jednakowe, to przekształcenie jest izometrią (odległość
dwóch dowolnych punktów figury F jest równa odległości obrazów tych punktów)
25 sty 15:13
Agnieszka: wiec tak
IABI = ((x2 - x1), (y2 - y1)
IABI' = ((y2 +2) - (y1+2), (x2-1) - (x1-1))
IABI'= (y2 - y1), (x2 - x1)
25 sty 15:24
Agnieszka: dobrze

25 sty 15:24
Bogdan:
Nie. Z Twojego zapisu domyślam się, że pomyliłaś długość odcinka AB
z współrzędna wektora AB.
Przypomninam więc:
jeśli dane są punkty: K = (xK, yK) i L = (xL, yL),
to długość KL:
|KL|2 = (xL - xK)2 + (yL - yK)2 i stąd
*) |KL| = √|KL| i |KL| > 0
Zastosuj do wyznaczenia |AB| i|A'B'| wzór *), który jak sądzę znasz.
25 sty 15:33
Agnieszka: chodzi o ten wzor

AB =
√(xB-xA)2 + (yB-yA)2
25 sty 15:45
Bogdan:
Tak
25 sty 15:57
Agnieszka: wiec IABI = x2
2 - 2x1x2 + x1
2+ y2
2-2y2y1+y1
2 tak samo jak AB' i co dalej

a to
dobrze
25 sty 16:03
Bogdan:
Liczymy wg tego wzoru:
|AB| = .........
|A'B'| = ..............
Czy wyszło |AB| = |A'B'| ?
25 sty 16:04
Bogdan:
Agnieszko, nie potrzeba rozwijać wzorami skróconego mnożenia
25 sty 16:05
Bogdan:
No cóż, chyba sam napiszę, a Ty porównaj ze swoim rozwiązaniem.
|AB| = √x2 - x1)2 + (y2 - y1)
|A'B'| = √( (y2 + 2) - (y1 + 2) )2 + ( (x2 - 1) - (x1 - 1) )2 = ...
dokończ te obliczenia
i porównaj wynik z |AB|
25 sty 16:19
Agnieszka: bo ja swojego nie zwinelam pod pierwiastek tak wyszlo ! na okolo ale wyszlo

i co dalej?
25 sty 16:25
Bogdan:
Jeśli dokończyłaś obliczanie |A'B'| likwidując wewnętrze nawiasy, to
otrzymasz |A'B'| = |AB| co kończy dowód
25 sty 16:27
Agnieszka: tak mam.
25 sty 16:30
Agnieszka: Punkty wzgledem P (y+2, x-1) niewiem czy dobrze podstawilam?
A=(-1,2) A'=(4,-2)
B=(2,-4) B'= (-2,1)
C=(1,5) C'=(3,4)
25 sty 16:51
Bogdan:
Odnośnie b)
Masz podane wzory na x' i y': x' = y + 2, y' = x - 1.
Oblicz więc wg tych wzorów A', B', C'.
Odnośnie c)
Napisz równanie prostej zawierającej punkty A i B, właściwie wystarczy obliczyć
współczynnik kierunkowy tej prostej.
Przypomnij sobie warunek prostopadłości prostych i na jego podstawie oblicz
wartość współczynnika kierunkowego prostej zawierającej wysokość trójkąta
opuszczona z C na AB.
Masz więc współczynnik kierunkowy szukanej prostej i punkt C = (1, 5) należący
do tej prostej.
Z równaniem tej prostej już chyba sobie poradzisz.
Odnośnie d)
Przypominam, że jeśli znana jest skala podobieństwa elementów liniowych
dwóch figur k, to stosunek pół tych figur jest równy k2.
Oblicz więc pole ΔABC i następnie pole A''B''C'' stosując powyższą zasadę.
To tyle z mojej strony, na razie dziękuję i biorę się za inne zajęcia.
Wpadnę tu wieczorem
25 sty 17:00
Agnieszka: Z MOICH WYLICZEN WYNIKA
b) A'=(4,-2)
B'=(-2.1)
C'=(7,0)
c) a=1/2 b=4,5 y=1/2x+4,5
d) Pabc= 10,5
P'= 25*10,5= 262,5

dobrze?

Pozdrawiam super mi sie pracowalo
25 sty 19:12