naszkicuj obszar bedacy dziedzina naturalna funkcji:
nas:(:(: naszkicuj obszar bedacy dziedzina naturalna funkcji:
Prosze o pomoc gdyz nie wiem jak wyznaczyc dziedzine naturalna dwoch zmiennych bo nie
robiłam tego na zajeciach mam podana tylko sucha teorie, z której i tak nic nie
wynika:(:(:( o to przyklady jesli ktos da rade niech mi wytłumaczy o co w tym w ogole
chodzi prosze o pomoc
a)f(x,y)= 1
------------
ln(4-x2-y2)
b)f(x,y)= ln(4x -3y -12)
-------------------
√x+y
c)f(x,y)= √xy + ln(x+y -5)
25 sty 17:09
Basia:
a) 4-x
2-y
2 >0
x
2 +y
2 < 4
wnętrze okregu o środku w p-cie (0,0) i promieniu 2
( ale nie bardzo rozumiem co to ma znaczyć "dziedzina naturalna"




?)
b)
4x - 3y -12 > 0
-3y > -4x +12 /:(-3)
y < 4x/3 +4
strona prostej y = 4x/3 +4
x+y >0
y > -x
strona prostej y =x
no i trzeba wziąć część wspólną czyli wnętrze kąta
c)
xy ≥ 0 ⇔ (x≥ 0 i y≥0) lub (x≤0 i y≤0) ⇔ (I ćwiartka) U (III ćwiartka)
x+y-5>0
y > -x +5
strona prostej y = -x +5
no i znowu to musi być część wspólna
25 sty 17:31
nas:(:(: a mam pytanie takie małe czy gdyby ten logarytm naturalny był w tym pierwszym
przykładzie pod pierwiastkiem to czy zmieniła by sie wtedy postac tego rozwiazania

jakby to wygladało

czyli np.
a)f(x,y)= 1
------------
√ln(4-x2-y2)
no a z ta dziedzina naturalna to tak miałam w poleceniu
25 sty 18:04
asieczek1987: byłyby 2 założenia
1) ln(4-x2-y2)≥0⇔(ln(4-x2-y2)≥0 lub ln(4-x2-y2)≤0)
ln(4-x2-y2)≥ln1
(4-x2-y2)≥1
x2+y2≥3
A=(0,0) r=√3
ln(4-x2-y2)≤0
(4-x2-y2)≤1
x2+y2≤3
A=(0,0) r=√3
2) 4-x2-y2>0
x2+y2>4
A=(0,0) r=2
rozw będzie część wspólna (pierścień)........tak mi się wydaje, więc zmieni się dziedzina
25 sty 21:17
asieczek1987: popraw w 1 założeniu z ln(4-x
2-y
2)≤0 na ln(4-x
2-y
2)≤ln1
z pośpiechu się pomyliłam
25 sty 21:23
Basia:
nieprawda; wyrażenie podpierwiastkowe musi być nieujemne; ponieważ jest w mianowniku musi
być też ≠ 0
czyli
ln(4-x2-y2)>0
4 - x2 - y2 > 1
x2 + y2 < 3
a to jest wnętrze koła o środku (0,0) i promieniu √3
oczywiście 4-x2-y2 >0 ale nie warto już tego rozpatrywać bo to słabsze niż >1
25 sty 21:27
asieczek1987: aaa no tak glupi blad
25 sty 21:36
kd: 2−ln(x+1) +y wszystko jest pod pierwiastkiem i z tego chce wyliczyc dziedzine prosze o pomoc
17 cze 00:02