Trapez opisany na okręgu
Sophie: W trapezie równoramiennym opisanym na okręgu każde ramię ma długość 4 cm, a jedna z
podstaw jest o 2 cm dłuższa od drugiej. Oblicz długości podstaw tego trapezu.
25 sty 21:08
Eta:
warunek opisania trapezu na okręgu to
a +b= k +k a,b -- podstawy k -- ramiona
więc k=4 cm a=b+2
czyli b+2 +b = 4 +4 to 2b = 8 - 2 to b= 3cm
to a = 3 +2 = 5cm tyle
25 sty 21:17
Sophie: nie miałam pojęcia o istnieniu tego warunku, gdybym wiedziała, zrobiłabym z zamkniętymi
oczami, ale dzięki bardzo
25 sty 21:22
Eta: I w tym rzecz! aby to wiedzieć

Zapamiętaj taki
w-k opisania czworokąta
sumy boków przeciwległych muszą byc równe
25 sty 21:25