wyznaczyc dziedzine funkcji
pop: √a+5/b+3 wyznaczyc dziedzine funkcji prosze o pomoc!
25 sty 23:23
Eta:
Prosto!

tylko nie wiem jak to zapisane ?
tak? (a +5)/(b+3)
czy ? a +(5/b) +3
Napisz która wersja!
25 sty 23:26
pop: ta pierwsza
25 sty 23:28
pop: a wlasnie mam jeszcze jedno pytanie ostatnie
mam skorzystac ze wzoru de movra i rozwinac
cos2x czy to bedzie moze tak cos
2x-sin
2x=1-2sin
2x=2cos
2x-1
25 sty 23:33
Eta: ok!
więc skoro mamy wyrazenie pod pierwiastkiem to nie moze ono byc ujemne
czyli
√X to X≥0
czyli u Ciebie
a +5
--------- ≥ 0 i b+3≠0 czyli b≠ - 3 ( bo mianownik nie moze być zerem!
b+3
rozwiazując tę nierówność rozważymy przypadki
a+5 ≥0 i b+3 >0 lub a+5≤0 i b+3<0
a ≥ - 5
i b > - 3 lub a ≤ - 5
i b < -3
tyle!
25 sty 23:35
pop: czyli przedzial bedzie od (-∞,-5> (3,+∞)
25 sty 23:45
Eta:
Ale masz konkretnie cos2x tak?
to
cos2x = 2cos2x - 1
ale po co wzór Moivre'a skoro jest tylko 2x
to zwykłe przekształcenie z jedynki tryg.
gdyby było np cos8x lub cos 6x ... itd to wtedy tak!
Ale tu tez tak to można określić!
( nie chodzi Ci o liczby zespolone? ) tylko zwykłe cos2x tak?
25 sty 23:45
Basia:
wzory de Moivre'a dotyczą potęgowania i pierwiastkowania liczb zespolonych zapisanych w
postaci trygonometrycznej; nie bardzo widzę związek
25 sty 23:46
pop: wlasnie chodzi o liczby zespolone
25 sty 23:48
Eta:
Nie możesz podać przedziału bo nie masz tu
jednej zmiennej tylko dwie a i b
więc tak jak zapisałam
D= { (a,b) ; a≥-5 i b> -3 lub a≤ -5 i b<-3}
25 sty 23:48
pop: a jak by byla jedna zmienna to mozna tak zapisac jak zapisalem
25 sty 23:49
Eta: No właśnie! tak podaja pytania do zadań!
Ręce opadają!
Od razu tak pomyslałam! ochchchch!
25 sty 23:50
pop: no ssorka ale musze wiedziec to tylko
25 sty 23:51
pop: czy co do zadania z ta dziedzina o jednej zmiennej to mozna to zapisac tak
(-∞,-5>(3,+∞)

a co do cos2x to jest do liczb zespolonych to jak to obliczyc
25 sty 23:56
Basia:
podejrzewam, że jako pierwszy krok do dalszego liczenia sin(nα) i cos(nα), ale do tego
się liczby zespolone wykorzystuje
25 sty 23:56
pop: to jak to obliczyc

jesli do liczb zepolonych
25 sty 23:58
pop: 

?
26 sty 00:02
Basia:
z = |r|(cosα + isinα)
z2 = |r|2(cos2α + isin2α) z wzoru Moivre'a
ze zwykłaego potęgowania
z2 = |r|2(cos2α + 2isinαcosα + i2sin2α) = |r|2( cos2α - sin2α + i*2sinαcosα)
porównujesz części rzeczywiste i urojone i masz
cos2α= cos2α - sin2α = 2cos2α - 1
sin2α = 2sinαcosα
26 sty 00:06
pop: dziekuje bardzo
26 sty 00:09
pop: a wlasnie a z tym pierwszym to jak z ta dziedzina mialem dobrze
26 sty 00:15
Basia:
jeśli to jest √(a+5)/(a+3) to x∈(-∞;-5>U(-3; +∞)
26 sty 00:23
Eta:
Chodzi o to ,ze podałeś
√(a+5)/(b+3) więc jak w końcu wyglada ten pierwiastek?
26 sty 00:28
Basia:
daj sobie spokój Eta ! jakoś tam wygląda; obawiam się, że juz się nie dowiesz;
a wcale bym się nie zdziwiła gdyby tam było np a-3 w mianowniku;
dobranoc i słodkich snów
26 sty 00:36
Monika: (2+i√12)⋀5
25 paź 12:52
Monika: mam problem z katem δ please o pomoc
25 paź 12:52