oblicz logarytm
ann: wiesząc że log o podstawie 12 z 27 wynosi a, oblicz log o podstawie 6 z liczby 16.
25 sty 17:50
Basia:
log1227 =a
12a =27 = 33
3a*4a = 33
4a = 33-a
4 = 3(3-a)/a
log616 = b
6b =16 =42= 32(3-a)/a
b = log6(32(3-a)/a = [ 2(3-a)/a]*log63
ale naprawdę nie wiem czy o to chodzi
25 sty 21:06
Eta: Basia!
Tez to chciałam obliczyć!...ale nic mi nie wychodzi!
Zapytam , dlaczego napisałaś?
4a = 33-a ok! że → 4=3(3-a)/a to nie wiem ?
możesz mi to wyjaśnić?
25 sty 21:12
Basia: podnoszę obustronnie do potęgi 1/a
25 sty 21:15
25 sty 21:19
Eta:
Spadam na torcik ananasowy!
25 sty 21:19
25 sty 21:21
Eta:
Oczywiście poczęstowałabym Cię

ale jak to zrobić?

Dosłodzę trochę mózg! ..... bo coś kiepsko "działa"
25 sty 21:22