Ciągi
Kamen31: Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an) wiedząc, że a2=28 i a5 =3 1/2
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
zacząłem liczyć tak:
a2 = 28
a5 = 3 1/2
an = a1 * qn-1
a1 * q2-1 = 28
a1 * q5-1 = 3 1/2
a1 * q = 28 / q
a1 * q4 = 3 1/2
a1 = 28/q
28/q * q4 = 3 1/2
Nie wiem czy dobrze robię ale w tym momencie nie wiem co dalej z tym zrobić....:(
25 sty 16:01
Eta: Witam ponownie!
Ok!
3 i 1/2= 7/2
czyli a1 *q= 28
a1 * q4= 7/2 teraz takie "fiku- miku" ( zapamiętaj!
a1 * q * q3 = 7/2 bo q*q3 = q4 za a1*q = 28
czyli
28*q3= 7/2 /: 28
q3 = 1/8 a 1/8= (1/2)3
q3 = (1/2)3 to q= 1/2
więc a1 *(1/2)= 28 to a1= 56
czyli a1=56 q= 1/2
teraz wzór na sumę S10 = a1 *( 1- q10) / (1 - q)
oblicz i podstaw do wzoru !
Dasz już radę Napisz lie Ci wyszła S10 to sprawdzę !
25 sty 16:21
Eta:
Zapamiętaj " fiku- miku" będzie Ci łatwo obliczać q
25 sty 16:21
Kamen31:
S
10 = 56 * 1 - 1/2
10 /1 - 1/2 = 56 * 1 - 1/1024 / 1- 1/2 =56 * 1023/1024 / 1/2 = 56 *
(1023/1024 * 2/1) = 56 * 2046/1024 = 114576/1024 = 111,8
Dobrze?
25 sty 16:46