Oblicz m , w ciagu arytmmetycznym.
taq: Witam . Mam proble mz takim zadaniem , nie mam pomyslu jak je zrobic .
Wiadomo,że liczmy 2m-7, -m2-3, -6m+1 w podanej kolejności tworza ciąg artymetyczny.
Oblicz m .
Prosze bardzo o pomoc . Pozdrawiam
25 sty 16:34
Basia:
w ciągu arytmetycznym wyraz środkowy jest średnią arytmetyczną wyrazów sąsiednich czyli:
-m2-3 = (2m-7 -6m +1) / 2 /*2
-2m2 -6 = -4m -6
-2m2 +4m =0
2m(2-m) =0
m=0 lub m=2
25 sty 17:12
taq: Dziekuje bardzo . Brakowalo mi tej wiadomości o średniej

Jeszcze raz wielkie dzieki !
25 sty 17:15