Agnieszka: Dany jest Ciąg (an) o wyrazie ogolnym an = (2n2 - 3n +1) / (2n-1)
a) Uzasadnij ze wszystkie wyrazy ciagu (an) sa liczbami nauralnymi
b) Ktory wyraz ciągu jest rowny 5?
c) Roznica szescianow dwoch kolejnych wyrazow ciagu (an) wynosi (-1261) Wyznacz te
wyrazy.
25 sty 21:39
Eta:
Witam!
n€N więc mianownik różny od zera dla wszystkich n
rozkładamy licznik na czynniki oblicz delte n1 i n2
okażesię ,że
otrzymasz rozkład licznika taki 2(n-1)(n-1/2)
wmianownku zapiszemy podobnie 2n -1= 2(n- 1/2)
czyli poskróceniu otrzymamy tylko
an = n-1 więc an sa liczbami naturalnymi
25 sty 21:49
Eta:
b) czyli an=5 to n-1 = 5 to n=6
czyli szósty wyraz!
25 sty 21:52
Eta:
c) też dotyczy tego ciągu? napisz mi to! bo nie wiem?
a to ważne!
25 sty 21:53
Basia:
rozkładamy licznik na czynniki
Δ= 9 - 8 =1
√Δ =1
n1=(3-1)/4 = 1/2
n2=(3+1)/4 =1
2n2-3n+1 = 2(n-1/2)(n-1)=(2n-1)(n-1)
stąd an = n-1 a to jest liczba naturalna
n-1=5
n=6 szósty
an = n-1
an+1 = n
n3 - (n-1)3 = -1261
n3 - (n3 - 3n2 + 3n -1) + 1261 =0
3n2 -3n +1262 =0
niemożliwe bo Δ<0
czyli
(n-1)3 - n3 = -1261
-3n2 +3n -1 + 1261 =0
3n2 - 3n - 1260 =0 /:3
n2 -n - 420 =0
Δ=1+1680 = 1681
√Δ = 41
n1= (1-41)/2 = -20 odpada bo nie jest to liczba naturalna
n2=(1+41)/2=21
czyli a20-a21
25 sty 21:54
Agnieszka: tak c) nalezy do tego ciagu
25 sty 21:58
Eta:
Tak! bo juz obliczyłam i tak wychodzi!
więc skoro an= n -1 to następny o jeden wiekszy czyli an+1= n
z treści zad, mamy
(n-1)3 - n3 = -1261
to n3 - 3n2 +3n - 1 - n3 +1261=0
- 3n2 +3n +1260=0 / :3
- n2 +n + 420=0 Δ= 1681 √Δ= 41
n1 = - 20 --- odrucamy bonie jest l. naturalną
n2= 21
czyli te liczby to 20 i 21 ( pierwsza 20 druga 21)
spr. 203 - 213= 8000 -9261= - 1261
25 sty 22:09
Eta: Agnieszko!
Masz dwie wersje identyczne!

Basi i moją !
czyli?................. OK!

i do tego c) jeszcze sprawdzenie ci napisałam !
25 sty 22:12
Agnieszka: superowo dziekuje


**
26 sty 10:27
Marcin: c) n= 21 , więc a
n=a
21 a
n+1=a
22 taki mały błąd
13 mar 19:41