przekształcanie
Asica: Matma mnie przerasta... nie mam pojęcia co robić:
Dana jest funkcja
f(x)=
=-1 dla -1≤x≤3
=x-3 dla 3<x≤6
Podaj wzór funkcji g(x) = -f(x)+2, podaj maksymalne przedzialy monotoniczności funkcji
g(x) i sporządź je wykres. HELP!
25 sty 18:13
Basia:
x∈<-1;3> ⇒ g(x) = -f(x)+2 = 1+2 =3
x∈(3;6> ⇒ g(x) = -f(x)+2 = -(x-3)+2 = -x + 5
w przedziale <-1;3> jest to funkcja stała
w przedziale (3; 6> malejąca
wykres już sama musisz narysować
25 sty 19:01
25 sty 19:15
gregor: aa! dziękuję Wam
25 sty 20:03