Ciągi: Procent składany
Kamen31: Pan Antoni wpłacił 5000zł na lokatę 3-miesięczną, której oprocentowanie wynosi 4%. Ile
będzie wynosił stan konta pana Antoniego po trzech latach oszczędzania? (Nie uwzględniaj
podatku od odsetek?
25 sty 15:18
Eta:
4% --- na trzy miesiące
kapitalizacja w roku ---- cztery razy( bo co trzy m-ce)
to kapitalizacja po trzech latach ( 4*3= 12 -cie razy)
znasz taki wzór!
Kk= Kp*( 1 + p)n gdzie n= 12
p= 4% = 0,04
Kp= 5000 zł
podstawiamy do tego wzoru!
Kk= 5000( 1 + 0,04)12
Kk= 5000( 1,04)12
wybierz na kalkulatorze 1,04 naciśnij przycisk x
i znakiem = naciskaj 11 - razy podaj jaką liczbę otrzymasz
( nie kasuj jej narazie! ,bo się jeszcze przyda!
czekam na ten wynik
25 sty 15:30
Kamen31: Czyli:
K=5000 * (1+0,04)12≈5000 * 1,601 = 8005zł
25 sty 15:41
Eta: Pięknie!
Tak właśnie ma być!
Nie wiem tylko czy w tym zad. było napisane ,że 4% w stosunku rocznym ?
czy trzymiesięcznym( bo w roku wychodzi aż 12%
Dobry bank! ,że aż tyle procent daje!
Napisz jak było w treści?
jeżeli na trzy m-ce 4% to talki jest wynik 8005, 16 zł
25 sty 15:45
Kamen31: Przepisałem całą treść...
Zadania biorę z tego spr.
http://img502.imageshack.us/img502/2056/dsc00476cb8.jpg
Taki sprawdzian miała klasa która wcześniej pisała sprawdzian z Ciągów
To jest zadanie 6.
25 sty 15:53
Eta: Napisz mito zad. ,bo mi sie ta str. nie otwiera!
25 sty 15:54
Kamen31: Przepisałem całą treść...
Pan Antoni wpłacił 5000zł na lokatę 3-miesięczną, której oprocentowanie wynosi 4%. Ile
będzie wynosił stan konta pana Antoniego po trzech latach oszczędzania? (Nie uwzględniaj
podatku od odsetek?
Nic nie pisze czy w stosunku rocznym czy trzymiesięcznym więc raczej zadanie można uznać
za dobrze rozwiązane
25 sty 16:03
Eta: Tak! dobrze jest! 8005, 16 zł! ≈ 8005 zł
25 sty 16:09
Kamen31: Jeszcze gdybyś mogła pomóc mi z tym zadaniem
https://matematykaszkolna.pl/forum/7291.html
25 sty 16:15
Mateusz: witam, tez mialem problem z tym zadaniem. Dzieki za rozwiazanie.
Z jakiej ksiazki jest ten test
14 lut 15:40
Andrzej z Klanu: To zadanie macie zle obliczone, wynik jest inny, poprawnie rozwiązanie:
K=5000*(1+0,04/4)12≈5634
,bo skoro lokata jest 3 miesieczna, to nie może trwać 3 lata, dlatego pan Antoni musialby
zakładać taką lokatę co 3 miesiące przez 3 lata albo wybrać 3 letnią lokatę z kapitalizacją
kwartalną
16 gru 18:33