POmocyy :((
Alicja: dane jest wyrazenie W= √x2-6x+9(wszytsko dzielone przez pierwsiatek) √1-2x+x2
a) przekształc wyrazenie W do postaci w ktorej nie ma pierwsiastka
b)oblicz wqartość wyrazenia W dla x=2-√3 i przedstaw otrzymany wynik w postaci a+b√3
25 sty 17:43
Alicja: :(
25 sty 19:37
Eta:
witam!
a) ( x - 3)2 = x2 - 6x +9 podobnie x2 - 2x +1 = (x -1)2
√a2 = I a I
czyli I x-3 I założ. x≠ 1
W= -----------
I x - 1 I
b)
podstawiając za x = 2 -√3
I 2 -√3 - 3 I I -1 - √3 I
W=------------------ = ---------------
I 2 - √3 - 1 I I 1 - √3 I
chcąc opuścić moduł: badamy jaki jest znak wyrażenia pod modułem
widać ,że w liczniku jest ujemny
i w mianowniku też ujemny bo ( 1 - √3) ≈ - 0,73
opuszczajac moduły zmieniamy znaki pod modułem na przeciwne !
czyli
1 +√3 ( 1 +√3 )* ( √3 +1) bo tak usuwamy niewymierność
W = ---------------= ----------------------------
√3 - 1 ( √3 -1) *( √3 +1)
( 1 +√3)2
W= ---------------------
3 - 1 ze wzoru na a2 - b2 = (a -b)(a +b)
W= ( 1 +2√3 +3) ze wzoru (a +b)2 = a2 +2ab +b2
----------------
2
W= ( 4 +2√3 / 2 = 2 + √3 tyle!
25 sty 19:55