Kolejny problem z ciągami /rownanie
taq: Rozwiąz równanie : 4+7+10+...+x=531
Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam
25 sty 16:36
Karolina: jestes
25 sty 17:00
taq: tak
25 sty 17:01
Karolina: To jest ciąg arytmetyczny zaraz obliczymy ile wynosi x
25 sty 17:01
taq: Wlasnie wiem tylko nie mam pomyslu jak to rozwiazac
25 sty 17:02
Karolina: wiec a
1=7
r=3
s
n=531
teraz trzeba to wstawic do wzoru
S
n=2a
1+(n-1)*r(wszytsko dzielimy przez dwa wiec to bedzie taki "ulamek") i jeszcze razy
n
Oblicz ja tez oblicze i zobaczymy jak nam wyszło :0 czy się zgadza
25 sty 17:04
taq: a skad ta 2 przed a1 ?
25 sty 17:06
Karolina: Bo taki jest wzór mozesz sobie sprawdzic jeszcze dla pewnosci

moZe sie pomylilam zaraz
tez sobie sprawdze
25 sty 17:07
taq: I takie pytanie jescze skad a1=7 ?
25 sty 17:10
Karolina: a1 = 4, r = 3, an = 4 + (n - 1)*3 → x = 4 + (n - 1)*3 stąd wyznacz n
i wstaw do wzoru na Sn pamietaj że Sn = 530 i że x € N+
25 sty 17:10
Karolina: sorki 4
25 sty 17:11
taq: No własnie bo mi tka 4 ardziej pasowalo

Dzieki wielkie za pomoc
25 sty 17:13
Karolina: nmzc
25 sty 17:15
Edyta: a moim zdaniem ma byc tak:
a1=4, r=3, Sn=531, an=x
Sn=a1+an/2*n
Sn=4+x/2*n
an=a1+(n-1)*r
an=4+(n-1)*3=4+3n-3=3n+1
531=4+3n+1/2*n
531=3n+5/2*n/*2
1062=(3n+5)*n
1062=3n2+5n
3n2+5n-1062=0 - rownanie kwadratowe i trzeba obliczyc Δ, n1 i n2
n1 ze wzoru wyjdzie -118/6
a n2=18
wiec x=3n+1=3*18+1=55
9 lut 16:11
SIESTA: ciagac druta
11 lut 20:09