Geometria
DD: Oblicz pola figur podobnych w skali 3, jeśli wiadomo, że suma tych pól jest równa 90 cm2.
25 sty 18:21
Bogdan:
Ile jest tych figur podobnych?
Czy są dwie figury?
Skala k = 3 dotyczy stosunku pól tych figur czy może jest równa stosunkowi
odpowiadających sobie elementów liniowych tych figur,
np. stosunkowi długości boków?
25 sty 18:42
DD: skala dotyczy stosuknów pól, mam 2 figury podobne
25 sty 18:44
asieczek1987: musiałbyś napisać jakie to są figury i jakie mają dł boków

?
P1/P2=k2→założenie (od tego trzeba zacząć)
25 sty 19:30
asieczek1987: P1+P2=90
P1=90-P2
P2=90-P1
(90-P2)/(90-P1)=9/*(90-P1)
90-P2=810-9P1
9P1-P2=720
P2=9P1-720
za P1 i P2 musiałbyś podsawić wzór figury.........ja nie wiem jakie one są, więc dalej ci
tego nie rozwiąże..........
25 sty 19:38
Bogdan:
Znajomość kształtu figur nie jest potrzebna.
Jeśli, jak piszesz, skala k = 3 dotyczy stosunku pól (chociaż to dziwnie wygląda),
to P1 / P2 = 3 ( powinno raczej być P1 / P2 = 9) przy założeniu, że P1 > P2.
Jeśli weźmiemy Twoje zapewnienie, to trzeba rozwiązać układ równań
P1 + P2 = 90
P1 / P2 = 3
25 sty 19:45
Basia:
sądzę Bogdanie, że P1/P2 =9 bo w zadaniu jest mowa o figurach podobnych w skali 3
a nie o stosunku pól tych figur; czyli od poczatku masz rację
25 sty 20:32