matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.4.2018
Zadania
Odp.
1
johnik:
W półokrąg o promieniu długości R wpisano trapez, którego podstawą jest średnica okręgu. Dla jakiej miary kata przy podstawie trapezu jego pole powierzchni jest największe
3
Michał:
Witam mam problem z zadaniami typu : Znaleźć postać kanoniczną formy kwadratowej f(x,y,z)=2x
2
+2y
2
−2z
2
+6xy+2xz−2yz
7
kiss:
:::rysunek::: Dany jest kąt ostry α o wierzchołku O. Na jednym ramieniu tego kąta wybrano punkty A, B, a na
5
Piotr:
Oblicz wartość funkcji g. 1
2
article:
Cześć, jak obliczyć zbiór wartości takiej funkcji? f(x) = (log
3
x
2
) / (log
9
x )
8
Loogen:
Odkopuje stary temat.
http://matematyka.pisz.pl/forum/116233.html
5
Alex:
tg
x
2
=
√
2
−1
3
Dariusz:
wyznacz ekstrema funkcji f(x,y)=(1+xy)(x+y) pomogłby ktoś?
1
lub:
sin(x+y+z) = sin((x+y)+z)=
1
Mily 10.04.2010:
Wytłumaczy ktoś o co chodzi z przestrzenią afiniczną? Wiem że to jest trójka (X,V,+) i X to jest zbiór punków, a V to przestrzen wektorowa. i potem
6
Hejtowy:
Czy matematyka dyskretna to trudny dział matematyki?
2
vfvf:
Ze zbioru (1,2,...7} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. oblicz prawdopodobieństwo otrzymania pary liczb, których iloczyn jest parzysty, jeżeli wiadomo, że
8
KArol:
wykazać że proste są skośne.Obliczyć odległość między nimi
5
BB:
Jak to policzyć (2a−5b)
2
− (5b+2a)
2
1
Michał:
:::rysunek::: Hej, robię sobie prawdopodobieństwo http://matematyka.pisz.pl/strona/1515.html podpunkt a) i zatrzymałem się na tym zadaniu gdyż
10
Ktoś:
Witam, mam pytanka do jednego zadania które już się pojawiło na tym forum.
1
lena85:
W trójkątach ostrokątnych ABC i A1B1C1 poprowadzono wysokości AD i A1D1 oraz środkowe AS i A1S1. Wykaz, że jeśli |AD| = |A1D1|, |AS| = |A1S1| oraz |BC| = |B1C1|, to trójkąty ABC i
3
leibniz:
Punkty P(−3,3) Q(−7,5) R(−1,−3) są środkami kolejno boków BC, CD, AD, równoległoboku ABCD. Oblicz współrzędne wierzchołków równoległoboku.
3
Zczlowiek:
:::rysunek:::
2
Sinus kata nachylenia przekatnej graniastosłupa do jego sciany bocznej jest rowny
.
3
Oblicz objetosc jesli jego podstawa jest kwadra o boku 4.
8
Jacek :
1+2+3+...+(n−1)=n
1
Takosen:
Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami z=x
2
+y
2
+,1 x+y=1, x=0, y=0, z=0 obszar całkowania wyszedł mi 0<x<1, 0<y<−x+1 a cała objętość 2/3.
2
Karo:
Hejka,
2
ola:
Napis KARAOKE pocięto na prostokąty zawierające po jednej literze. Następnie wylosowano 4 z tych prostokątów i ułożono je, też losowo, jeden za drugim, tworząc w ten sposób „losowe”
7
Klara:):
Proszę o wskazówkę do trójmianu kwadratowego. Pierwiastkami trójm. kwadrat, są liczby 4 i −8, a najmniejsza wartość trójmianu wynosi −9.
1
lena85:
W trójkątach ostrokątnych ABC i A1B1C1 poprowadzono wysokości AD i A1D1 oraz środkowe AS i A1S1. Wykaz, że jeśli |AD| = |A1D1|, |AS| = |A1S1| oraz |BC| = |B1C1|, to trójkąty ABC i
5
Srednia :
Kasia i jej 21 kolezanek i kolegow pisali test z jezyka niemieckiego Do zdobycia bylo co najwyzej 44punkty
2
Alicja:
Daną mam macierz 918x1024 oraz 8 punktów (x,y) oznaczonych na załączonym obrazku czerwonymi krzyżykami.
1
Janek:
Dzień dobry! Nie wiem jak wziąć się za to zadanie:
1
Mati:
:::rysunek::: Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi. Czy może ktoś mnie nakierować jak obliczyć to
1
matfiz:
3
x
+4
x
Oblicz granicę lim
x→−
∞
3
x
+6
x
1
Kuba:
Dzień dobry, mam problem z zadaniem:
5
matfiz:
Wiedząc, że lim
x→x
0
f(x) = 0, wyznacz granicę:
f(x)
a) lim
x→x
0
x
2
−5
3
macebox:
wyznacz wzór funkcji f(x) wiedząc że ma dwa pierwiastki, jeden z nich jest podany x=−3 i wierzchołek W(−1,−8)
3
Kubs:
Przesunięcie funkcji o wektor. Czy jak mam funkcję f(x) = x² − 2x + 1 i mam podać wzór tej funkcji po przesunięciu o wektor
4
Gustavo:
Oblicz: x
2
−sqrt(x)+2=0
4
matfiz:
Funkcja f jest wielomianem trzeciego stopnia takim, że lim
x→−
∞
f(x) = +
∞
i lim
x→+
∞
f(x) = −
∞
.
5
Mo:
:::rysunek:::
3
wrednaklaudia :
Mając dane punkty A=(2,3) i B=(6,1) znajdź współrzędne punktu C należącego do osi OX i niewspółliniowego z danymi punktami takiego, że obwód trójkąta ABC jest najmniejszy.
3
pp:
Zamienić liczbę w systemie dwójkowym na dziesiętny: 111...111 , gdzie jedynka występuje 30 razy
1
Mo:
Jeśli w czworościan, którego wszystkie krawędzie mają taką samą długość wpisano kulę, to jakie
1
matfiz:
Dla jakiego parametru m funkcja f jest ciągła w zbiorze R:
|x|
f(x) =
gdy x≠0 i f(x) = m, gdy x=0
x
6
cotyniepowiesz98:
Czy przekatne w rownolegloboku dzieła katy na pół?
6
Pawiuszek:
jesli masz jakas nierownosc to bez znaczenia czy sobie pomnożyć przez minus czy odrazu policzysz. jak Mnożysz to zmienia sie parabola w góre, lecz zmienia sie rowniez znak
8
Pawiuszek:
:::rysunek::: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wpisanego w kulę o promieniu R tworzy z
2
lub:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS . Punkt M jest środkiem wysokości tego ostrosłupa. Niech x równa się odległości punktu M od krawędzi bocznej ostrosłupa, a y równa
7
vfvf:
x−4
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
x
2
+9
Tu trzeba coś zrobić z pochodną, ale kompletnie nie wiem co.
3
Gustavo:
Styczna do wykresu funkcji f jest rónwoległa do prostej m. Wyznacz współrzędne punktu stycznosci P.
5
VacoSQ:
Witam proszę o pomoc :
9
Srednia . :
Ocena liczba celujacy 1
2
123:
Rozważmy równanie x
2
−(m+2)+m
2
=m−2 z niewiadomą x. Funkcja f przyporządkowuje każdej wartości parametru m, dla której istnieją pierwiastki x1, x2 tego równania, liczbę
10
nie zdam matury:
W trókącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną w stosunku 1:3. a) Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego na trójkącie.
1
ola:
Rzucamy jeden raz monetą. Skonstruować przestrzeń probabilistyczną, która opisuje ten eksperyment. Rozpatrzyć osobno przypadek monety symetrycznej i przypadek ogólny, gdy
4
Franklin p_p:
a
4
+b
4
4
√
2
Czy jest to srednia kwadratowa? Czy jest ona tylko gdy sa potęgi i pierwiastki stopnia 2?
1
Mati:
:::rysunek::: Nie wiem jak się za nią zabrać czy mógłby ktoś mnie nakierować?
1
Pawiuszek:
:::rysunek::: stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku
13
OVDC:
:::rysunek::: Dany jest sześcian o krawędzi długości a. Oblicz odległość punktu B od płaszczyzny ACD1.
2
Bartek:
Wielomian V(x) przedstawić w postaci iloczynu rzeczywistych wielomianów stopnia co najwyżej drugiego
3
Krzysztof Bądaruk:
∫ 1/(x−1) dx
6
Bartek:
Wyznaczyć pierwiastki wielomianu V(x), gdy: V(x)=x
2
+(2j−1)x+1+5j
2
koloraczka:
1
(m
2
+1)*(−
)=−1 /*(−3)
3
m
2
+1= 3
1
RiviT:
Oblicz granice
2
kulka:
Tworzącą stożka widać ze środka kuli wpisanej w ten stożek pod kątem o mierze α . Wyznacz stosunek objętości tej kuli do objętości stożka.
2
Szalon:
Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania −x
2
+x+m−4=0 spełniają warunek |x1|+|x2|>=2?
2
ty nieuku:
2
jc:
Czy dobrze przepisałeś? 81 mod 101 = 81. Czy nie miało być tak? 22x≡81 (mod 101)
17
annabb:
W Wawce kwitną i kasztany