Paramter
123: Rozważmy równanie x2−(m+2)+m2=m−2 z niewiadomą x. Funkcja f przyporządkowuje każdej
wartości parametru m, dla której istnieją pierwiastki x1, x2 tego równania, liczbę
x13+x23+2(x1+x2)3.
Wyznacz zbiór funkcji f.
Znam rozwiązanie tego zdania jednak nie potrafię go zrozumieć.
Proszę o wytłumaczenie w punktach (bez obliczeń) jakie kroki muszę podjąć by dojść do
rozwiązania i
co opisuje każde równanie.
Najbardziej interesują mnie dwie sprawy:
Co opisuje to równanie: x2−(m+2)+m2=m−2?
dlaczego na jego podstawie wyznaczamy dziedzinę i wstawiamy ją do tego równania f(m), które
wyjdzie ze wzorów vieta?
24 kwi 13:45
Basia:
1, masz równanie kwadratowe z parametrem m
ma mieć dwa pierwiastki czyli Δ>0
2. bo tak napisali w treści zadania
f(m) = x13+x23+2(x1+x2)3
czyli trzeba przekształcić to wyrażenie tak, żeby było funkcją zmiennej m
a do tego są wzory Viete'a
25 kwi 01:29
Basia: a poza tym równanie masz źle przepisane
25 kwi 01:30
123: i gdy będę miał funkcję zmiennej m, to co powinienem zrobić?
Obliczyć pierwiastki i podstawić gdzieś?
25 kwi 19:38
aniabb: a tam jest: Wyznacz zbiór funkcji f. czy Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
25 kwi 20:36
123: Niezbyt rozumiem, przecież to samo napisałaś?
Mam f(m)=15m2+36m+12
i
delta= −m2+8m−4>0
Teraz nie rozumiem co mam z tym zrobić, co gdzie podstawić?
25 kwi 21:13
123: delta jest z tego równania −> x2−(m+2)+m2=m−2
25 kwi 21:14
aniabb: to nie jest to samo
...zbiór funkcji ...to po prostu zostawiasz tę funkcję...
.. zbiór wartości ... to liczysz z niej q
25 kwi 21:18
aniabb: rozwiązujesz nierówność z delty to będzie Twoje dziedzina
25 kwi 21:28
123: "Wyznacz zbiór wartości funkcji f."
To trzeba obliczyć
25 kwi 22:53
123: Rozumiem, a czym będzie f(m) i jego pierwiastki w takim razie?
25 kwi 22:55
aniabb: nie potrzebujesz pierwiastków f(m) tylko jego wierzchołka W(p;q) a dokładniej tylko q ... żeby
określić zbiór wartości
25 kwi 23:00
aniabb: bo jak widać to parabola
25 kwi 23:05
123: −m2+8m−4>0
a z tego mam dziedzinę?
26 kwi 19:57