pomocy
johnik: W półokrąg o promieniu długości R wpisano trapez, którego podstawą jest średnica okręgu. Dla
jakiej miary kata przy podstawie trapezu jego pole powierzchni jest największe
ma ktoś plan zeby zapisac to uniknać obliczania pochodnej funkcji trygonometrycznych
24 kwi 23:21
aniabb:

R
2=H
2+x
2 więc H=
√R2−x2
P=(x+R)
√R2−x2
24 kwi 23:33
an:
prościej i zgodnie z poleceniem w zadaniu
α kąt przy podstawie
x=Rcos(180−2α)= − Rcos2α h=Rsin2α
P=....
P'=4R2(cos2α−cos4α)=4R2(cos2α−2cos22α+1)=0
....
α=60o
25 kwi 12:23
jc: Prawie wszystkie tego typu zadania można rozwiązać wykorzystując nierówność
pomiędzy średnimi (i pamiętając, że równość mamy tylko dla równych wyrazów).
P=(R+x)
√R2−x2
P
2 = (R+x)
3(R−x)
| | R+x | | | |
[P2/27]1/4 = [( |
| )3(R−x)]1/4 ≤ |
| =R |
| | 3 | | 4 | |
Równość mamy w przypadku (R+x)/3=R−x, czyli dla x=R/2.
25 kwi 12:45
jc: Jeszcze prościej. Uzupełniamy rysunek drugim trapezem poniżej średnicy.
Jeśli skądinąd wiemy, że największe pole wśród sześciokątów wpisanych
w okrąg ma sześciokąt foremny, to odpowiedź jest oczywista.
25 kwi 12:50