Udowodnij
Ktoś: Witam, mam pytanka do jednego zadania które już się pojawiło na tym forum.
| | 1 | |
Udowodnij, że jeśli a>0 i b>0 oraz a+b=1, to ab≤ |
| |
| | 4 | |
W rozwiązaniu za b podstawiamy do TEZY 1−a (b=1−a) i z tego bez problemu można rozwiązać, ale
przecież w zadaniach w których trzeba udowodnić jakąś tezę nie można tak po prostu sobie
podstawiać.
24 kwi 20:03
jc:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ab = |
| [ (a+b)2 − (a−b)2 ] ≤ |
| (a+b)2 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a, b nie muszą być dodatnie!
24 kwi 20:10
Ktoś: Takie było polecenie, nie krzycz
24 kwi 20:13
Ktoś: I dziekuję za pomoc, ale nadal sie zastanawiam czy sposob pokazany przez autorow jest w 100%
poprawny skoro oni skorzystali z tezy podstawiajac do niej
24 kwi 20:15
jc: Być może chodziło o coś takiego:
b = 1−a
ab = a(1−a) ≤ 1/4 (dlaczego?)
−−−
a(1−a)=[1 − (1−2a)2]/4 ≤ 1/4
24 kwi 20:21
PW: Nie jest to ładny sposób, ale jeżeli zaznaczymy, że wszystkie kolejne przekształcenia są
równoważne przy podanym założeniu i na końcu otrzymamy nierówność prawdziwą dla wszystkich
zakładanych a, to dowód można uznać.
Czytając od tyłu widzimy, że pewne zdanie prawdziwe jest równoważne tezie.
24 kwi 20:38
Ktoś: Dokładnie o to chodzilo i sposob rozumiem, ale mam watpliwosci co do tego czy mozna wykorzystac
cała teze, przeciez mamy do niej dojsc w obliczeniach/przeksztalceniach
24 kwi 20:40
jc: W którym miejscu wykorzystujesz tezę?
b=1−a
ab = a(1−a) (tu korzystamy z założenia)
ab ≤ 1/4 ⇔ a(1−a) ≤ 1/4 ⇔ 4a(1−a) ≤ 1 ⇔ 4a2−4a+1≥0 ⇔ (2a−1)2
Można tak, ale ... (nie będę powtarzał słów PW).
24 kwi 20:44
Ktoś: A właściwie w tym zadaniu potrzebne jest do czegoś to a>0 i b>0?
24 kwi 20:59
PW: Jeżeli jedna z liczb a, b jest dodatnie, a druga ujemna, to nie ma czego dowodzić:
Jeżeli obydwie liczby sa ujemne, to nie jest możliwe, żeby a+b=1.
Dlatego autor zadania założył, że a>0 i b>0 − żeby dowodzić coś, co nie jest oczywiste.
24 kwi 21:10
Ktoś: No w sumie...
24 kwi 21:37