system dwójkowy na dziesiętny
pp: Zamienić liczbę w systemie dwójkowym na dziesiętny:
111...111 , gdzie jedynka występuje 30 razy
1+2+22+23+...+229 to jest ciąg geometryczny o ilorazie równym 2. Nie chciałbym korzystać
tutaj ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego, ponieważ pojawi się liczba 230. Wydaje mi się,
że można to zrobić w inny sposób. Czy faktycznie tak jest?
24 kwi 16:36
PW: xn+1−1=(x−1)(xn+xn−1+xn−2+... +1),
u nas x=2, a więc
230−1=szukana liczba
(215−1)(215+1)=32767.32769=1073741823
(na maturze dysponujemy kalkulatorem).
24 kwi 16:58
Pawiuszek: PW, czy twoim zdaniem warto zakupić kalkualtor ktory posiada 14 miejsc po przecinku czy raczej
8 miejsc wystarczy. Co sądzisz. Czy do niektorych zadań się przyda i np dowody będzie można
robić mowiąc kolokwialnie "na chama" ?
24 kwi 17:00
PW: Moim zdaniem kalkulator w ogóle nie jest potrzebny na maturze. Na przykład to zadanie można
spokojnie zrobić wykonując obliczenia ręcznie.
Żadnego dowodu nie da się przeprowadzić za pomocą kalkulatora.
24 kwi 17:23