geometria analityczna
leibniz: Punkty P(−3,3) Q(−7,5) R(−1,−3) są środkami kolejno boków BC, CD, AD, równoległoboku ABCD.
Oblicz współrzędne wierzchołków równoległoboku.
Oznaczyłem środek boku AB jako T
Wektory RT i QP są równe, więc T=(3, −5)
Z tego wszystkiego wiem, że:
xb+xc=−6
xa+xd=−2
xc+xd=−14
xa+xb=6
Korzystam z metody eliminacji Gaussa i mam
1 1 0 0 | 6
0 0 1 1 | −6
0 0 1 1 | −14
1 0 0 1 | −2 −W1+W2−W3
1 1 0 0 | 6
0 0 1 1 | −6
0 0 1 1 | −14
0 0 0 0 | 0
No to ostatni wiersz moge skreślić, ale wtedy mam 3 równania 4 niewiadome, więc wynika z tego,
że układ będzie nieoznaczony, a chyba nie powinien XD
24 kwi 19:01
jc:
A−B=D−C
P=(1/2)(B+C)
Q=(1/2)(C+D)
R=(1/2)(D+A)
4 równania, 4 niewiadome
24 kwi 19:25
24 kwi 19:40
jc:
C=(−5,4)+(−6,8)=(−11,12)
A=(−5,4)−(−6,8)=(1,−4)
B=(−5,4)+(4,−2)=(−1,2)
D=(−5,4)−(4,−2)=(−9,6)
Ale lepiej sprawdź!
24 kwi 19:51