matematykaszkolna.pl
Pytanie Stereometria Pawiuszek: rysunekKrawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wpisanego w kulę o promieniu R tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. Na literach ciężko stwierdzić czy wyszła mi dobra odp. Czy muszę to opisać tak jak czerwonymi liniami czy moge tak jak niebieskie ?
24 kwi 15:44
Pawiuszek: albo chociaż napiszę jakbym robil dla czerwonego czyli po przekątnej lecąc. Czy dobrze ? Na poczatku wyliczam H za pomocą tgα. Teraz korzystam z twierdzenia sinusów i obliczam dzięki temu a. Obliczam dłg krawedzi. a następnie obliczam z pitka wysokosc sciany bocznej. Teraz licze Pole całkowite. Dobrzę robie ? Zgadza się wszystko czy cos poplątałem bo wynik ciężko sprawdzić na literach. A obliczeń 2 kartki emotka Z góry dzięki.
24 kwi 16:25
ite: rysunekTwój pierwszy rysunek z niebieskim przekrojem nie jest dobry
24 kwi 16:35
Pawiuszek: Dziękuję slicznie, czyli opis postępowania równiez jest prawidłowy prawdy ?
24 kwi 16:57
ite: czy w zadaniu masz podane R i α? nie wiem z czego wyliczasz H
24 kwi 17:07
ite: rysunekH −wysokość ostrosłupa r − promień podstawy ostrosłupa R − promień kuli można skorzystać z tego przekroju przy liczeniu |FS|=2R, |GS|=H, |GF|=2R−H ΔSAG≈ΔAGF
24 kwi 17:21
Pawiuszek: tak alfa jest między krawędzią boczną a plaszczyzna podstawy oraz mam podane R. U góry jest polecenie. H wyliczam z tgα= H/ a2/2. To H wyraża mi się w a, ale później uzywam tw sinusów. Chyba ok, prawda ?
24 kwi 17:23
Pawiuszek: A jeszcze pytanko skąd można wywnioskowac że przy F jest też α. Bo jakoś ja tego nie mogę zobaczyćemotka
24 kwi 17:29
ite: <SAF=90o <SAG=α , <ASG=90o−α <SFA=90o−(90o−α)=α sprawdź wynik zadania z odpowiedziami, bo tak w ciemno (bez podanych odcinków) nie umiem odpowiedzieć, czy dobrze stosujesz tw. sunusów.
24 kwi 17:39