Pytanie Stereometria
Pawiuszek:

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wpisanego w kulę o promieniu R tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt α. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. Na literach
ciężko stwierdzić czy wyszła mi dobra odp. Czy muszę to opisać tak jak czerwonymi liniami czy
moge tak jak niebieskie ?
24 kwi 15:44
Pawiuszek: albo chociaż napiszę jakbym robil dla czerwonego czyli po przekątnej lecąc. Czy dobrze ?
Na poczatku wyliczam H za pomocą tgα. Teraz korzystam z twierdzenia sinusów i obliczam dzięki
temu a. Obliczam dłg krawedzi. a następnie obliczam z pitka wysokosc sciany bocznej. Teraz
licze Pole całkowite. Dobrzę robie ? Zgadza się wszystko czy cos poplątałem bo wynik ciężko
sprawdzić na literach. A obliczeń 2 kartki

Z góry dzięki.
24 kwi 16:25
ite:

Twój pierwszy rysunek z niebieskim przekrojem nie jest dobry
24 kwi 16:35
Pawiuszek: Dziękuję slicznie, czyli opis postępowania równiez jest prawidłowy prawdy ?
24 kwi 16:57
ite:
czy w zadaniu masz podane R i α?
nie wiem z czego wyliczasz H
24 kwi 17:07
ite:

H −wysokość ostrosłupa
r − promień podstawy ostrosłupa
R − promień kuli
można skorzystać z tego przekroju przy liczeniu
|FS|=2R, |GS|=H, |GF|=2R−H
ΔSAG≈ΔAGF
24 kwi 17:21
Pawiuszek: tak alfa jest między krawędzią boczną a plaszczyzna podstawy oraz mam podane R. U góry jest
polecenie. H wyliczam z tgα= H/ a√2/2. To H wyraża mi się w a, ale później uzywam tw
sinusów. Chyba ok, prawda ?
24 kwi 17:23
Pawiuszek: A jeszcze pytanko skąd można wywnioskowac że przy F jest też α. Bo jakoś ja tego nie mogę
zobaczyć
24 kwi 17:29
ite:
<SAF=90o
<SAG=α , <ASG=90o−α <SFA=90o−(90o−α)=α
sprawdź wynik zadania z odpowiedziami, bo tak w ciemno (bez podanych odcinków) nie umiem
odpowiedzieć,
czy dobrze stosujesz tw. sunusów.
24 kwi 17:39