Ekstrema funkcji
Dariusz: wyznacz ekstrema funkcji f(x,y)=(1+xy)(x+y)
pomogłby ktoś?
24 kwi 21:46
Basia: umiesz policzyć pochodne cząstkowe?
24 kwi 22:14
Dariusz: yeap obliczylem wszystkie i jakies dwa punty mi wyszly i dalej nie wiem
jak porowanalem pochdna po x i pod y pierwszego rzedu
24 kwi 22:45
Basia:
f(x,y) = x+y+x
2y+xy
2
f'
x = 1+2xy+y
2
f'
y = 1+x
2+2xy
| ⎧ | −1−2xy−y2=0 | |
| ⎩ | 1+2xy+x2=0 |
|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−y
2+x
2=0
x
2=y
2
x=y lub x=−y
dla x=y masz
x
2+2x
2+1=0
3x
2+1=0 niemożliwe
dla x= −y ⇔ y= −x masz
1+x
2−2x
2=0
1−x
2 = 0
(1−x)(1+x)=0
lub
ekstrema mogą być tylko w punktach A=(1;−1) B=(−1;1)
f"
xx = 2y
f"
xy = 2x+2y
f"
yy = 2x
f"
yx = 2x+2y
| | | |
W(x,y)= | = 4xy − (2x+2y)2 = 4xy − 4x2 − 8xy − 4y2 = |
| | |
−4x
2 − 4xy − 4y
2 = −4(x
2+xy+y
2)
W(1,−1) = −4(1−1+1) = −4
W(−1;1) = −4(1−1+1) = −4
w żadnym z tych punktów nie ma ekstremum (chyba, że się pomyliłam w rachunkach)
24 kwi 23:28