dwusieczna
kiss:

Dany jest kąt ostry α o wierzchołku O. Na jednym ramieniu tego kąta wybrano punkty A, B, a na
drugim − punkty A1, B1 , w taki sposób, że IOAI=IOA1I i IOBI=IOB1I. Odcinki AB1 i A1B
przecinają się w punkcie P. Wykaż, że punkt P należy do dwusiecznej kąta α
24 kwi 22:36
kiss: proszę o pomoc
24 kwi 22:44
Basia: trójkąty APB i A1PB1 są przystające
(musisz to wykazać; potrafisz?)
więc ich wysokości są równe
a ich wysokości to odpowiednio odległość P od OA i od OA1
czyli P jest równo odległy od ramion kąta α ⇔ P∊dwusiecznej kąta α
24 kwi 23:08
kiss: dziękuję bardzo! a jak właśnie wykazać przystawanie tych małych trójkątów (wiem ze ab i a1b1
beda takie same plus kąty wierzchołkowe ale co dalej )
24 kwi 23:19
Basia: AB=A1B1
bo A1B1 = OB1−OA1 = OB−OA = AB
i cecha kbk
24 kwi 23:31
Basia:

równoloeglość AA
1 i BB
1 z Talesa
trapez jest równoramienny więc przekatne są równe
x+kx = y+ky
x(1+k) = y(1+k)
x=y
i kx=ky
cecha bkb (nie kbk)
24 kwi 23:48
24 kwi 23:54
kiss: dziękuję

!
25 kwi 00:04