Punkty stycznosci w funkcji
Gustavo: Styczna do wykresu funkcji f jest rónwoległa do prostej m. Wyznacz współrzędne punktu
stycznosci P.
F(x)=(x+1)/(x−4) m: y=−1/5x+7
Albo czegos nie rozumiem, albo robię gdzies błąd (albo oba naraz)
Odpowiedzi P1=(9,2) i P2=(−1,0)
Obliczyłem pochodną, wyszła f(x)=−3/(x−4)2, przyrównałem jej wartosc do a=−1,5, potem
obliczyłem x0 i f(x0), ale cos mi nie wychodzi to.
24 kwi 14:34
ite:
popraw pochodną, wtedy wynik się zgodzi
24 kwi 14:54
Gustavo: Czyli to powinno być 5/(x−4)2?
Aeeeh, nie wychwyciłem.
Dobra, dzięki.
24 kwi 15:04
ite:
to funkcja przedziałami malejąca
24 kwi 15:08