Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 powyższego równania
Szalon: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania −x2+x+m−4=0 spełniają
warunek |x1|+|x2|>=2?
24 kwi 00:48
Blee:
−x
2 + x + m−4 = 0
x
2 − x + 4−m = 0
| | −Δ | | 1 − 4*(4−m) | | 4m − 15 | | 15 | |
ywierzchołka = |
| = − |
| = − |
| = |
| − m |
| | 4a | | 4 | | 4 | | 4 | |
i teraz pytanie do 'publiczności' (czytaj − do Ciebie Szalon) −−− jak 'wysoko' musi być
y
wierzchołka (w paraboli o współczynniku a = 1), aby odległość pomiędzy dwoma miejscami
zerowymi wynosiła co najmniej 2
24 kwi 01:52
Blee:
albo jak wolisz ... znasz x
wierzchołka ... wiesz, że miejsca zerowe będą 'symetryczne' więc
odległość pomiędzy nimi będzie wynosić co najmniej 2 gdy te miejsca zerowe będą spełniać
następujące nierówności:
1) x
1 < x
2
24 kwi 01:54