Pomocy! 2 Zadania :)
VacoSQ: Witam proszę o pomoc :
1) Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α ∊ {90°,180°} gdy cos α = −1/2
2) Liczba p jest równa liczbie log₃64. Zatem :
A. p = 4log₃8, B. p = 3log₃4, C. p = 6log₃4 D. p = 2log₃16
Proszę o odpowiedź na te 2 zadanka i z góry dziękuję
24 kwi 14:33
Srednia . : log364= log343= 3log34
odp B
24 kwi 14:36
VacoSQ: Dziękuję

Mogę prosić o zadanie pierwsze?
24 kwi 14:38
Srednia . : sinα=
√1−cos2α
| | √3 | |
sinα= √1−(−1/2)2= √1−1/4= √3/4 = |
| |
| | 2 | |
| | sinα | |
tgα= |
| latwo policzyc |
| | cosα | |
24 kwi 14:47
VacoSQ: Dziękuję, dla kogo łatwe to łatwe lecz prosiłbym o pełne obliczenie jeśli można
24 kwi 14:59
Srednia . : | | √3 | | 1 | | √3 | |
tgα= |
| : − |
| = |
| *(−2)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 kwi 15:04