trójkat i dwusieczna
nie zdam matury: W trókącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną w stosunku 1:3.
a) Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego na trójkącie.
b) Oblicz stosunek długości odcinków, na jakie wysokość dzieli przeciwprostokątną.
| | 4x | | 12x | |
w a) wychodzi mi że a= |
| i b= |
| (przyprostokątne) a c=4x |
| | √10 | | √10 | |
r mi nie wychodzi z wzoru, jak je obliczyć?
24 kwi 13:43
Krzysiek60: A wiesz co to mnie obchodzi ze nie zdasz?
24 kwi 14:10
hubi: P=a*b*0,5=(a+b+c)*r*0,5 może tak?
24 kwi 14:48
nie zdam matury: tyle co mnie obchodzi że masz na imię Krzysiek
24 kwi 15:10
Krzysiek60: Dobrze ze masz poczucie humoru
24 kwi 15:11
Mila:

Oj, Panowie bawicie się jak dzieci, a matura niebawem

1) Z tw. o dwusiecznej kąta w Δ.
a
2+(3a)
2=c
2
10a
2=c
2
c=a√10
===========
3)
W trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa sumie
długości średnic okręgu wpisanego i okręgu opisanego.
a+b=2r+2R
4a=2r+a
√10
4a−a
√10=2r
2r=4a−a
√10
2r=a*(4−√10)
=================
Albo tak obliczasz r:
(4a+a
√10)*r=3a
2
===========
oblicz sam
24 kwi 18:57
Mila:

b) c=a
√10
spróbuj sam, pisz w razie kłopotów.
24 kwi 19:09
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
jak to mowia oj tam oj tam
24 kwi 19:14
Mila:
Dobry wieczór, nie stresuj maturzystów
24 kwi 19:33
nie zdam matury: Dziękuję! Nigdy nie słyszałem o tym twierdzeniu, a ułatwia życie
24 kwi 23:29
aniabb: możesz je wyprowadzić (albo od razu liczyć) z twierdzenia sinusów, które masz w tablicach
maturalnych
24 kwi 23:38