zbiór wartości
vfvf: | | x−4 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | x2+9 | |
Tu trzeba coś zrobić z pochodną, ale kompletnie nie wiem co.
24 kwi 15:09
ite:
Jeśli chcesz rozwiązać zadanie, korzystając z pochodnej, oblicz:
− granice na krańcach określoności dziedziny
− znajdź ekstrema lokalne
− sprawdź ciągłość funkcji
− wybierz wartość najmniejszą i największą, będziesz mieć zbiór wartości funkcji f
24 kwi 15:23
vfvf: ok, dzięki, a wiesz może jak się oblicza bez pochodnej?
24 kwi 15:32
ite:
niedawno takie zadanie rozwiązywała Mila, spróbuj poszukać przez wyszukiwarkę
jak się nie uda, to wieczorem napiszę, ale warto poszukać, bo było bardzo przejrzyście opisane
24 kwi 15:45
vfvf: ok, sprawdze, dzięki
24 kwi 15:55
jc: Masz sprawdzić dla jakich y równanie
ma rozwiązanie.
Dla y = 0 mamy rozwiązanie x=4, dla innych y mamy do zbadania równanie kwadratowe
(wyróżnik ≥ 0).
24 kwi 16:02
vfvf: jc, możesz coś więcej, bo nie kumam?
24 kwi 20:55
jc: Dla jakich y≠0 równanie y=(x−4)/(x2+9) ma rozwiązanie? (zero już mamy).
y x2 − x + 9y + 4 = 0
Δ = 1−4(9y+4)y ≥ 0
0 ≥ 36 y2 + 16 y − 1
y ∊ [−1/2, 1/18]
Wniosek: f(R)= [−1/2, 1/18].
24 kwi 21:19