matematykaszkolna.pl
Stereometria OVDC: rysunekDany jest sześcian o krawędzi długości a. Oblicz odległość punktu B od płaszczyzny ACD1. Czy to co mam wyliczyć to jest właśnie niebieska linia?
24 kwi 11:19
OVDC:
 a√2 
Niebieskie to mój pomysł, ale odpowiedz

jest zbyt prosta
 2 
24 kwi 11:20
bezendu:
 3 
x=

a ?
 3 
24 kwi 11:23
OVDC: Nie wiem, nie znam odpowiedzi, też nie jestem pewien czy to o tą odległość chodzi autorowi zadania
24 kwi 11:28
Pawiuszek: podbijam o rozwiązanie
24 kwi 11:48
Pawiuszek: rysunekJednak ja się pokuszę rozwiązać. Na poczatku liczysz zieloną wysokosc. Pozniej obliczasz pole czerwono zielonego trojkata. Nastepnie to pole przyrownujesz i liczysz wyskosc niebieską i wlasnie ta wysokosc to odleglosc. Na boku D jest to lepiej widoczne niż na boku B
24 kwi 11:54
Pawiuszek: odp a*3/3 jest poprawna emotka
24 kwi 11:55
Pawiuszek: Troszkę pomogłem sobie internetem, ale teraz nurtuje mnie pytanie dlaczego odlegosc od pkt D do plaszczyzny jest rowna odleglosci B do plaszczyzny, Przeciez ta plaszczyzna jest nachylona bardziej w jedna ze stron? ?
24 kwi 12:03
ite: to co jest zaznaczone o 11:19 to odległość punktu B od przekątnej AC a nie jego odległość od płaszczyzny ACD1
24 kwi 12:12
Pawiuszek: ite A dlaczego jest tak jak napisalem wyżej? Wie ktoś i moglby wytlumaczyć emotka
24 kwi 12:15
ite: rysunektutaj punkt A jest widoczny jako pokrywający się z C na tym przekroju widać odległość punktu B od płaszczyzny ACD1 jest to długość zielonego przerywanego odcinka |EB| = |DF| gdyż ΔDFC≡ΔCEB (kbk) łatwiej obliczyć |DF| to ten niebieski odcinek z rysunku o 11:54
24 kwi 12:22
ite: o 11:54 bardzo dobrze zaznaczyłeś szukaną odległość, to wynika z przystawania trójkątów (opisane powyżej)
24 kwi 12:26
ite: do znalezienia odległości punktu od płaszczyzny potrzebujemy odcinka należącego do prostej prostopadłej do tej płaszczyzny takimi prostymi są DF i EB, prosta BD nie jest prostopadła do płaszczyzny ACD1
24 kwi 12:31
Mila: rysunek d=?
 a6 
1) |OD1|=

2 
1 a2 1 a6 

a*

=

*

*d
2 2 2 2 
 a3