Stereometria
OVDC:

Dany jest sześcian o krawędzi długości a. Oblicz odległość punktu B od płaszczyzny ACD1.
Czy to co mam wyliczyć to jest właśnie niebieska linia?
24 kwi 11:19
OVDC: | | a√2 | |
Niebieskie to mój pomysł, ale odpowiedz |
| jest zbyt prosta |
| | 2 | |
24 kwi 11:20
24 kwi 11:23
OVDC: Nie wiem, nie znam odpowiedzi, też nie jestem pewien czy to o tą odległość chodzi autorowi
zadania
24 kwi 11:28
Pawiuszek: podbijam o rozwiązanie
24 kwi 11:48
Pawiuszek:

Jednak ja się pokuszę rozwiązać. Na poczatku liczysz zieloną wysokosc. Pozniej obliczasz pole
czerwono zielonego trojkata. Nastepnie to pole przyrownujesz i liczysz wyskosc niebieską i
wlasnie ta wysokosc to odleglosc. Na boku D jest to lepiej widoczne niż na boku B
24 kwi 11:54
Pawiuszek: odp a*
√3/3 jest poprawna
24 kwi 11:55
Pawiuszek: Troszkę pomogłem sobie internetem, ale teraz nurtuje mnie pytanie dlaczego odlegosc od pkt D do
plaszczyzny jest rowna odleglosci B do plaszczyzny, Przeciez ta plaszczyzna jest nachylona
bardziej w jedna ze stron? ?
24 kwi 12:03
ite: to co jest zaznaczone o 11:19 to odległość punktu B od przekątnej AC
a nie jego odległość od płaszczyzny ACD1
24 kwi 12:12
Pawiuszek: ite A dlaczego jest tak jak napisalem wyżej? Wie ktoś i moglby wytlumaczyć
24 kwi 12:15
ite:

tutaj punkt A jest widoczny jako pokrywający się z C
na tym przekroju widać odległość punktu B od płaszczyzny ACD
1
jest to długość zielonego przerywanego odcinka
|EB| = |DF| gdyż ΔDFC≡ΔCEB (kbk)
łatwiej obliczyć |DF| to ten niebieski odcinek z rysunku o 11:54
24 kwi 12:22
ite: o 11:54 bardzo dobrze zaznaczyłeś szukaną odległość,
to wynika z przystawania trójkątów (opisane powyżej)
24 kwi 12:26
ite:
do znalezienia odległości punktu od płaszczyzny potrzebujemy odcinka należącego do prostej
prostopadłej do tej płaszczyzny
takimi prostymi są DF i EB,
prosta BD nie jest prostopadła do płaszczyzny ACD1
24 kwi 12:31
Mila:

d=?
| 1 | | a√2 | | 1 | | a√6 | |
| a* |
| = |
| * |
| *d |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
==========
24 kwi 19:32