algebra liniowa
Michał: Witam mam problem z zadaniami typu : Znaleźć postać kanoniczną formy kwadratowej
f(x,y,z)=2x
2+2y
2−2z
2+6xy+2xz−2yz
Wiem że postać kanoniczna to zapis w postaci macierzy,ale nie mam pojęcia jak to robić..
Czy jest jakiś prosty sposób bądź schemat ?
Proszę o pomoc. i z góry dziękuje

Dodatkowo w tym zadaniu mam jeszcze coś takiego
Jaką powierzchnię przedstawia równania f(x,y,z)=15
24 kwi 22:39
jc: Hiperboloida.
24 kwi 22:59
Michał: jc mógłbyś rozwinąć swoją myśl ?
24 kwi 23:10
Michał: up
25 kwi 00:19
grzest:
Macierz formy kwadratowej:
| 2 3 1|
A= | 3 2 −1|
| 1 −1 −2|
Wielomian charakterystyczny:
−λ
3+2λ
2+15λ=−(λ−5)λ(λ+3)
Wartości własne:
λ
1=−3, λ
2=0, λ
3=5.
Wektory własne:
v
1=[1,1,0]
T,
v
2=[−1,1,2]
T
v
3=[1,−1,1]
T
Macierz diagonalizująca:
|−1 1 1| |−1/6 1/6 1/3|
B = |1 −1 1| B
−1 = |1/3 −1/3 1/3|
|2 1 0| |1/2 1/2 0|
Macierz formy kanonicznej:
|−3 0 0 |
C = B
−1AB = | 0 0 0 |
| 0 0 5 |
Postać kanoniczna formy:
f(x',y',z') = −3x'
2+5z'
2.
| | x2 | | z2 | |
f(x,y,z) = 15 ⇒ −3x2+5z2=15 ⇒ |
| − |
| +1=0 ⇒ walec hiperboliczny o osi |
| | 5 | | 3 | |
równoległej do Oy.
26 kwi 11:48
jc: Pomyliłem się, ale dodam, że można zastosować diagonalizację Lagrange.
| | 1 | | 5 | |
...= |
| (2x+3y−z)2 − |
| (y+z)2 |
| | 2 | | 2 | |
i widać, co napisał grzest, że mamy walec hiperboliczny.
26 kwi 12:48
grzest:
@jc
W rozwiązaniu, które podałeś jest (zapewne niewielki) błąd. Po podniesieniu do kwadratu i
uporządkowaniu otrzymujemy formę f(x,y,z)=2x2+2y2−2z2+6xy−2xz−8yz. Nie jest to forma podana
przez Michała.
26 kwi 20:01
jc: Pomnożę przez 2 (potem możesz podzielić).
4x2+4y2−4z2+12xy+4xz−4yz
=(2x+3y+z)2 −5y2−5z2−10yz = (2x+3y+z)2 − 5(y+z)2
To cały rachunek. Faktycznie przy z napisałem − zamiast +.
26 kwi 20:26
jc: Diagonalizacja Lagrange jest prostsza, ale nowe kierunki nie muszą być do siebie
prostopadłe. Ważne są znaki (niezależnie, co wyjdzie, znaki będą takie same
tzn. liczba +, liczba −, liczba 0)
26 kwi 20:29
jc: grzest, przy formach kwadratowych lepiej mieć C=Bt A B.
Aby tak było, wektory własne trzeba unormować.
(teraz dopiero zauważyłem, że to Ty odkryłeś usterkę, nie autor wpisu).
26 kwi 22:21
grzest:
No tak. Jednak wynik otrzymany tym drugim sposobem jest taki sam:
|−3 0 0 |
C = | 0 0 0 |
| 0 0 5 |.
27 kwi 17:10
grzest:
Autor wpisu zapewne tu nie zagląda, gdyż jest już po kolokwium.
27 kwi 19:00
jc: grzest, faktycznie policzyłem, tak jak Ty. Właściwie to policzył komputer, tylko źle wpisałem
macierz (wyszło + + − zamiast + − 0). W przypadku diagonalizacji Lagrange'a BtB nie musi
być jedynką. Zresztą, pewnie to wszystko wiesz ...
27 kwi 21:34